Vakbond CNV dreigt met acties bij Swinkels

Vakbond CNV dreigt met acties bij Swinkels

Personeel van bierbrouwer Swinkels dreigt met acties. Vakbonden FNV en CNV geven de brouwer tot vrijdag 13.00 uur de tijd om met een beter voorstel wat betreft een loonsverhoging te komen. Gebeurt dat niet, dan volgen acties.

Wat die precies inhouden wilde CNV-onderhandelaar René Jongen niet direct zeggen. Hij wilde wel kwijt dat de kans groot is dat de inpaklijn van glas en blik van Swinkels dan stil komt te liggen.

De bonden eisen voor de ongeveer zeshonderd medewerkers op de vloer een jaarlijkse loonsverhoging van 4,5 procent. Dat is fors hoger dan de 1 procent die Bavaria biedt. Volgens het bedrijf heeft de coronacrisis er bij de brouwer ingehakt. Met name in de horeca was de afzet mede door de sluitingen lager. Ook festivals en evenementen gingen niet door wat de inkomsten van de brouwer raakte.

CNV countert dat de kratten bier in coronatijd de supermarkt uitvlogen. 'De directie moet niet te dramatisch doen. Swinkels maakt nog steeds winst. Een goede loonsverhoging voor de werknemers is echt niet te veel gevraagd', aldus Jongen.

Onderhandelingen met Swinkels 'keer op keer moeizaam'

De CNV-onderhandelaar benadrukt dat de onderhandelingen met Bavaria over nieuwe cao's de laatste jaren keer op keer moeizaam verlopen. Ook in de tijd voor de crisis was het volgens hem zeer moeizaam. Een maand geleden was CNV naar eigen zeggen nog bereid akkoord te gaan met een loonsverhoging van 1,5 procent per jaar. Maar ook dat voorstel haalde het niet. Daarop is besloten tot een ultimatum.

De directie moet niet te dramatisch doen. Swinkels maakt nog steeds winst”

Volgens de bierbrouwer zijn er in de afgelopen maanden diverse gesprekken geweest met de vakbonden, waarin het bedrijf duidelijk heeft gemaakt wat de impact van de coronacrisis is op de branche en het bedrijf. 'Door de pandemie zijn 2020 en 2021 zonder meer de meest uitdagende jaren in decennia voor ons bedrijf. Dit dwingt ons tot kosten- en loonmatiging', aldus de onderneming.

De brouwer noemde het loonvoorstel van de bonden verder onverantwoord. 'Uiteraard zullen we reageren op het ultimatum en hopen we dat er snel duidelijkheid komt voor onze medewerkers.'