Antwerpse horeca en winkels dolblij met golf Nederlandse klanten

Antwerpse horeca en winkels dolblij met golf Nederlandse klanten

Antwerpse winkeliers en horecaondernemers zijn dolblij met de massale komst van Nederlandse klanten vlak voor het einde van een economisch desastreus coronajaar. Belgische media melden dat over het algemeen winkeliers en horeca-uitbaters allemaal spreken van een omzet die 20 procent hoger is dan verwacht voor de Nederlandse autoriteiten hun eigen 'niet essentiële economie' weer sloten met coronabeperkingen.

Een vereniging van horecaondernemers in het centrum van Antwerpen (VZW Groenplaats) stelt dat de Nederlanders 'de eindejaarsomzet hebben gered'. 'Sinds de Nederlanders naar hier zijn gekomen, halen we weer normale omzetten', zei Vincent Schietekat, die voorzitter is van de vereniging, tegen de Vlaamse omroep.

Volgens hem zijn de Nederlandse bezoekers ook niet krenterig. 'We kijken naar cijfers van 2019, van voor corona dus. Het is echt sinds de Nederlanders naar hier zijn gekomen, dat we díe omzetten weer halen, ondanks het feit dat de horeca nog altijd al om 23.00 uur dicht moet. Op dit moment zorgen Nederlanders gemakkelijk voor 20 tot 30 procent van onze omzet, denk ik.'

Bij de Nederlandse winkelbranchevereniging INretail zien ze de coronadrukte in België, maar ook in de grensgebieden met Duitsland, met lede ogen aan. Een woordvoerder van INretail spreekt van 'broodroof'. Nederland is qua maatregelen in zijn ogen het 'braafste jongetje' van Europa als het gaat om het instellen van maatregelen. Maar qua compensatie voor ondernemers is niets geregeld, verduidelijkt hij.

'Geen realistische vergoeding ondernemers'

'Nederlandse ondernemers voelen zich terecht genaaid', aldus de zegsman die vooral boos is op het zittende kabinet. 'Het is dieptriest.' Wat hem ook steekt is dat de vier weken durende lockdown precies tussen twee kwartalen verdeeld is. Twee weken in het slotkwartaal van 2021 en twee weken in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar. De steunmaatregelen worden per kwartaal berekend. Daarmee vallen veel ondernemers qua steun nu buiten de boot.

Sowieso worden ondernemers zelf niet gecompenseerd, anders dan de tegemoetkoming in loonkosten en vaste lasten. 'Er is voor ondernemers zelf gewoon geen realistische vergoeding'. Verder benadrukt INretail nog maar eens dat ook in Nederland volgens de organisatie veilig kan worden gewinkeld.

Bijkomend probleem is dat de politiek nu met kerstreces is. Daardoor wordt er op dit moment weinig gesproken met beleidsmakers. 'Volgende week weer volle bak', verzekert de zegsman. Verder rest natuurlijk de vraag met welke bewindslieden de lobby straks te maken krijgt als er een nieuw kabinet op het bordes staat.