Politie treedt op tegen illegale houseparty's

De politie heeft dit weekeinde bij het Brabantse Bergen op Zoom en het Gelderse Giesbeek opgetreden tegen illegale houseparty's. Beide feesten werden voortijdig beëindigd.

Het lukte de politie zaterdagavond om in Bergen op Zoom een illegale houseparty te voorkomen. Rond 23.30 uur betrapte ze meer dan honderd personen in en rond het complex Groot Arsenaal die geluidsapparatuur installeerden en drank aanvoerden. Volgens de politie was het de bedoeling op de begane grond en twee verdiepingen diverse feesten te houden, met optredens van verschillende dj's uit binnen- en buitenland. Geluidsapparatuur was aangevoerd met tientallen vracht-, bestel- en personenauto's.

De organisatoren en bezoekers die de politie aantrof kwamen uit Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Er zijn geen aanhoudingen verricht en geen goederen in beslag genomen. Afgelopen week deden geruchten de ronde dat er ergens in Bergen op Zoom een dergelijke party zou zijn. Voor het housefeest waren folders met uitnodigingen uitgedeeld. De gemeente had geen vergunning voor het feest verleend.

De politie besloot in overleg met de gemeente en brandweer de party, mede uit oogpunt van (brand)veiligheid, niet door te laten gaan. In het pand zijn geen verlichting, sanitair en voorzieningen voor brandveiligheid aanwezig.

Bij het Gelderse Giesbeek maakte de politie in de nacht van vrijdag op zaterdag ook al een einde aan een illegale houseparty in een weiland. Dat gebeurde door de stroom af te sluiten. Ook daar zijn geen aanhoudingen verricht.

Passerende agenten zagen een grote feesttent in het weiland staan. In de tent was al een flink aantal mensen aanwezig. Nader onderzoek leerde dat nog meer mensen onderweg waren naar het feest. De gemeente had geen vergunning voor een houseparty afgegeven. Na een poosje dropen de feestgangers vanzelf af, aldus een woordvoerder van de politie.

Bezoekers die nog onderweg waren zijn op straat weggestuurd. De eigenaar van het weiland verkeerde in de veronderstelling dat er een verjaardagfeest in de tent gehouden zou worden. Hem treft geen blaam, aldus de politie.