Politie treedt op tegen illegale paddestoelenpluk

De politie gaat paal en perk stellen aan de illegale paddestoelenpluk in Nationaal Park de Meinweg bij het Midden-Limburgse Herkenbosch, vlakbij Roermond. Met gerichte surveillances wil de politie de talloze plukkers op de bon slingeren en de geplukte paddestoelen in beslag nemen. Dat meldde dinsdag de politie Limburg Noord.

Jaarlijks wordt het natuurgebied in de herfst overspoeld door mensen die met plastic zakken en kratten op paddestoelenroof gaan. De eetbare paddestoelen worden niet alleen voor eigen consumptie geplukt, maar ook voor de handel en ten behoeve van restaurants in de omgeving.'Dit brengt grote schade toe aan de natuur, zowel aan de flora als aan de fauna', aldus een woordvoerster van de politie.

Om de plukkers te ontmoedigen zet de politie terreinwagens en agenten te paard in, maar ook voetsurveillances houden een oogje in het zeil, met name in de weekenden en op woensdagen. Dat zijn de momenten waarop hele groepen plukkers over de Meinweg uitzwermen. De extra inzet van de politie begint woensdag en duurt tot december.

Een kilo geplukte paddestoelen bracht vorig jaar in de handel een kleine vijftig euro op. De uitgedeelde boetes hangen volgens de politie af van de hoeveelheid paddestoelen die iemand buit gemaakt heeft en van de vraag of de persoon in kwestie al eens eerder betrapt is.