Toeristen zeggen reis naar Bali massaal af

Toeristen hebben massaal hun boekingen bij hotels op het Indonesische eiland Bali geannuleerd. De bezettingsgraad van de hotels daalde, na de bomaanslag, tot het diepterecord van 11 procent. Ruim 3000 kamers zijn tot nu toe geannuleerd.

In de krant The Jakarta Post zegt de voorzitter van de Indonesische hotel- en restaurantbond vrijdag dat de cijfers in snel tempo dalen. 'Een week na de aanslag lag het gemiddelde nog op 20 procent, maar de laatste cijfers tonen slechts een krappe 11 procent', aldus Yanti Sukamdani.

Bij de aanslag op 12 oktober kwamen ruim 180 mensen om, vooral buitenlandse toeristen. Kort daarvoor lag de bezettingsgraad in hotels nog op 70 procent. Landen zoals de VS, Australië, Japan en Nederland hebben een negatief reisadvies voor Indonesië of Bali gegeven. Bovendien is 90 procent van de geplande internationale conferenties op Bali afgezegd. Volgens Yanti ligt het omslagpunt voor hotels om rendabel te draaien bij een bezettingsgraad van 40 procent en verkeren veel hotels daarom in financiële moeilijkheden. Maar ook reisbureaus, restaurants, kappers en masseurs zullen een klap krijgen, verwacht Yanti.