Carnaval en langetermijnvisie corona op tafel bij Veiligheidsberaad burgemeesters

Carnaval en langetermijnvisie corona op tafel bij Veiligheidsberaad burgemeesters

Het Veiligheidsberaad praat maandagavond in Utrecht over mogelijke speciale corona-afspraken voor de carnavalsperiode. Daarna bespreken de burgemeesters een langetermijnvisie op het coronabeleid. Justitieminister Dilan Yesilgöz en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid schuiven aan.

De burgemeesters in het Veiligheidsberaad vrezen dat afstand houden, groepsvorming op straat en sluitingstijd van de horeca in de carnavalsdagen nauwelijks te handhaven zijn.

Carnavalsvierders hossen gewoonlijk arm in arm en lopen in groepen op straat. De optochten zijn al vrijwel overal afgelast, maar in kroegen zal zeker carnaval worden gevierd, denken de burgemeesters. Yesilgöz bespreekt de situatie met de burgemeesters Annemarie Penn-te Strake (Maastricht), Jack Mikkers (Den Bosch) en Hubert Bruls (Nijmegen).

Veiligheidsberaad: 'Eén lijn trekken om verplaatsing te voorkomen'

Het moet zo snel mogelijk duidelijk zijn wat er wel en niet mag tijdens het carnaval eind februari, vinden de burgemeesters. Ook willen ze één lijn trekken, zodat carnavalisten niet massaal naar de gemeente gaan waar ze de meeste vrijheid hebben.

Penn-te Strake vertegenwoordigt Limburg, Mikkers is bij het gesprek voor Noord-Brabant en Bruls vertegenwoordigt Gelderland-Zuid, de Achterhoek en andere plaatsen waar carnaval wordt gevierd.

Na het beraad over carnaval schuiven de andere 22 burgemeesters van het Veiligheidsberaad en Kuipers aan. De burgemeesters dringen al geruime tijd aan op een langetermijnvisie van het kabinet op de coronamaatregelen.

De burgemeesters willen dat de samenleving weer zo normaal mogelijk gaat draaien ondanks coronabesmettingen. Zij stellen dat de maatschappij moet leren leven met corona, zonder elke keer op slot te gaan. Het Veiligheidsberaad is voorstander van het gebruik van coronatoegangsbewijzen.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.