Amsterdamse nachtclubs riskeren boete als ze zaterdag opengaan

Amsterdamse nachtclubs riskeren boete als ze zaterdag opengaan

Amsterdamse nachtclubs die meedoen aan de protestactie De Nacht staat op riskeren een boete van 4500 euro als ze zaterdag de deuren openen. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in een brief aan Koninklijke Horeca Nederland. Vrijdag krijgen de individuele clubs eveneens een brief, die dan direct geldt als waarschuwing.

Halsema schrijft dat ze de frustratie, teleurstelling en noodzaak voor perspectief vanuit de Amsterdamse nachtclubs begrijpt. Ze benadrukt echter dat het stadsbestuur zich houdt aan de landelijke coronaregels, 'zoals we dat telkens hebben gedaan'.

'Ik vraag u dringend u nog te voegen naar de regels, ervan uitgaande dat de samenleving binnenkort opengaat', aldus de burgemeester. 'Dan kunnen we de Amsterdamse clubs in volle glorie heropenen. Ik reken op u.'

Actie Amsterdamse Nachtclubs uitverkocht

In Amsterdam hebben diverse clubs aangekondigd dat ze zaterdagavond meedoen met de actie, waarmee ze aandacht willen vragen voor de langdurige sluiting waar het nachtleven vanwege de coronamaatregelen mee te maken heeft. Eerder werd bekend dat alle tickets van de Amsterdamse clubs die meedoen zijn uitverkocht. Het zou gaan om zo'n 20.000 tot 25.000 kaarten.

Wie na de waarschuwing van de burgemeester alsnog de deuren opent, kan rekenen op een dwangsom van 4500 euro. Ze meldt dat clubs bij herhaling sluiting riskeren.

De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC). De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. In het hele land hebben clubs zich bij de actie aangesloten.

Inmiddels dreigen ook in andere plaatsen in het land gemeenten met boetes, waardoor meerdere clubs zich al hebben teruggetrokken. Eerder zei initiatiefnemer Pieter de Kroon dat hij het 'belachelijk' vindt dat overheden gaan handhaven. Hij verwacht dat jongeren op plekken waar de feesten niet doorgaan naar illegale feesten zullen gaan. 'Daarom is het zo belangrijk dat wij weer opengaan. Wij bieden een beschermde omgeving', zegt hij.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.