Miljoenenclaim Griekse brouwer op Heineken niet verjaard

Miljoenenclaim Griekse brouwer op Heineken niet verjaard

De Griekse bierbrouwer Macedonian Thrace Brewery (MTB) heeft een miljoenenclaim tegen Heineken op tijd ingediend.

Dat staat in een nog ongepubliceerd vonnis van de rechtbank Amsterdam, dat in handen is van het Financieele Dagblad. MTB eist een schadevergoeding van Heineken, omdat diens Griekse dochterbedrijf Athenian Brewery misbruik heeft gemaakt van zijn marktmacht.

De brouwer voerde een ongeoorloofd ontmoedigingsbeleid om het bier van concurrenten te weren uit horecagelegenheden en supermarkten, zo oordeelde de Griekse kartelwaakhond in 2014. Als gevolg daarvan heeft Heineken eerder al een boete van 26,7 miljoen euro moeten betalen.

Ook Carlsberg in rechtzaak tegen Heineken

Athenian Brewery is de grootste brouwer van Griekenland. De nummer twee daar is Carlsberg. De Deense brouwer is eveneens een rechtszaak begonnen vanwege het marktmisbruik van de Heineken-dochter.

MTB en Carlsberg claimen opgeteld 478 miljoen euro van Heineken. Een woordvoerder van Heineken ging niet in op een verzoek tot commentaar.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.