Swinkels wil af van licentiedeal met Russische brouwer

Swinkels wil af van licentiedeal met Russische brouwer

Swinkels wil dat zijn bier niet meer wordt verkocht in Rusland en wil daarom af van zijn licentie-overeenkomst met de Moscow Brewing Company.

Swinkels laat weten inmiddels in gesprek te zijn met de Russen over het opzeggen van dat contract.

Grote brouwers als AB InBev, Heineken en Carlsberg maakten eerder bekend de Russische markt te zullen verlaten. Voor Swinkels ligt de situatie anders.

De brouwer heeft geen eigen brouwerij in het land en dus ook geen personeel. Daarmee is formeel een terugtrekking uit het land niet aan de orde, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door Omroep Brabant.

'Swinkels zou zich meer moeten inspannen'

De overeenkomst met Moscow Brewing Company gaf die Russische brouwer het recht om onder de naam Bavaria pils brouwen. De deal werd tot nu toe door Swinkels gerespecteerd, wat het bedrijf ook op kritiek kwam te staan.

De brouwer zou zich volgens critici actiever moeten inspannen om ervoor te zorgen dat zijn bier niet meer in Rusland te koop zou zijn.

Het Brabantse bedrijf legde na de Russische inval in Oekraïne al wel tot nader order de leveringen aan Rusland stil. Ook de financiële transacties met het land gingen op de schop.

'We houden ons verder aan het sanctiebeleid van de Europese Unie en dragen middels diverse donaties bij aan de hulp voor Oekraïense vluchtelingen en het Oekraïense volk. Ook hebben we inmiddels werk kunnen bieden aan Oekraïense vluchtelingen in ons bedrijf', stelt Swinkels in een verklaring.