Asperges schieten Grubbenvorst in verkeerde keelgat

Drie metershoge, rechtopstaande asperges als kunstwerk tegenover het Ursulinenklooster, dat gaat M. Seegers uit Grubbenvorst te ver. Grubbenvorst mag dan wel een echte aspergegemeente zijn, maar Seegers vindt het kunstwerk op drie fallussen lijken en die kunnen de rooms-katholieke zusters aanstoot geven. Met een handtekeningenactie wil hij de plaatsing van het kunstwerk voorkomen.

De gemeente Horst aan de Maas heeft aan de Venlose kunstenaar H. Reijnders opdracht gegeven de aspergeteelt in Grubbenvorst te eren met een groot kunstwerk aan het Ursulinenplein in het dorp in Limburg. Het steekt 4,5 meter de lucht in en is ongeveer twaalf meter breed. Het ontwerp van Reijnders bestaat uit drie asperges bovenop een heuvel, die in het midden door een lamp verlicht lange schaduwen werpen. Aan de schaduw van de 'aspergewijzer' is bij zonlicht af te lezen wanneer het aspergeseizoen is aangebroken.

Het ontwerp is inmiddels klaar en de gemeente legde de bouwvergunning ervoor vorige week ter inzage. Daarop kwam de inwoner van Grubbenvorst in het geweer. De gemeente hield een informatieavond, waar ook de zusters verschenen. ‘De zusters Ursulinen geven het kunstwerk het voordeel van de twijfel’, zei een woordvoerder van de gemeente donderdag. ‘Blijkbaar hebben de zusters niet dezelfde associatie als Seegers’. De laatste zegt inmiddels tweehonderd handtekeningen van boze burgers te hebben opgehaald.