Chinese fastfoodketen veroorzaakt voedsel-vergiftiging

In de Chinese stad Tangshan zijn sinds zaterdagochtend meer dan veertig en misschien wel meer dan honderd personen door voedselvergiftiging om het leven gekomen, kort na het nuttigen van hun ontbijt in een plaatselijke vestiging van een fastfoodketen, Heshengyuan Soy Milk.

Ruim vierhonderd mensen liggen met ziekteverschijnselen in het ziekenhuis. Het zou gaan om een van de ernstigste gevallen in jaren in China.

De slachtoffers hadden bij de fastfoodketen ontbijtsnacks gekocht, zoals sesamkoeken, rijstballetjes en gefrituurde deegwaar. De politie heeft de eigenaar van het restaurant meegenomen voor verhoor. Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is niet duidelijk omdat de autoriteiten de plaatselijke media hebben verboden iets over het drama te melden. Het persbureau Xinhua meldde aanvankelijk dat er vierhonderd mensen vergiftigd waren en dat 41 van hen waren overleden, maar stelde dat later bij met de mededeling dat er tweehonderd personen vergiftigd waren, van wie 'een aantal' was overleden.

Buitenlandse verslaggevers, zoals die van de BBC en van de persbureaus AFP en Reuters, krijgen van ambtenaren en veel werkers in de gezondheidszorg te horen dat zij niets over de kwestie mogen zeggen. Daarom moeten zij uit uiteenlopende verhalen van omstanders en familieleden opmaken wat er gebeurd is. Sommige getuigen schatten dat er meer dan honderd doden zijn gevallen.

Het lijkt wel zeker dat een groot aantal mensen zeer kort na het ontbijt is overleden. De eigenaar van een winkel naast het restaurant vertelde dat hij een bejaarde man in elkaar zag zakken. 'Het gebeurde vlak voor mijn winkel. Het ene moment zat hij te eten en het volgende stond hij op en viel hij om. We dachten eerst dat hij zich erg verslikt had, we hadden geen idee wat er aan de hand was', aldus Peng Yongqing. Andere omstanders vertelden dat zij slachtoffers hadden gezien die uit neus en oren bloedden.

Inwoners van de stad zeiden te vermoeden dat de bron van vergiftiging niet de vestiging van Heshengyuan was, maar een kraampje ertegenover. Daar zou de fastfoodwinkel elke dag snacks vandaan halen.