Heineken wil Egyptische Al Ahram Beverages

Bierbrouwer Heineken wil de Egyptische brouwerij Al Ahram Beverages Company (ABC) inlijven. De Nederlandse brouwer brengt een openbaar bod uit op de aandelen. Als het lukt de stukken in handen te krijgen, kost het 287 miljoen dollar, aldus Heineken donderdag 12 september.

Als de brouwer meer dan 76 procent van de stukken krijgt aangeboden, zet Heineken het bod door. Het openbare bod heeft de volledige steun van het management van ABC. ABC is opgericht in 1897. Precies honderd jaar nadien werd de onderneming geprivatiseerd. Het is de enige brouwerij in Egypte met een biervolume van rond de 430.000 hectoliter. Bovendien heeft ABC wijnmakerijen met een marktaandeel van 85 procent. Het ABC-marktaandeel van gedistilleerde dranken bedraagt circa 35 procent terwijl de koolzuurhoudende frisdranken een marktaandeel van 3 procent hebben.

In 2001 bedroeg het omzetaandeel van bier in ABC iets meer dan de helft. De totale netto-omzet bedroeg vorig jaar 105 miljoen dollar met een bedrijfsresultaat van ruim 30 miljoen dollar. ABC biedt werk aan 3860 mensen. Heineken betaalt de overname cash. De verwachting is dat de acquisitie onmiddellijk bijdraagt aan de nettowinst van Heineken.