Horecabaas krijgt boete en werkstraf

De politierechter heeft gisteren een 54-jarige Arnhemmer veroordeeld voor het ontduiken van loonbelasting. De man, eigenaar van een café in Nijmegen, moet een werkstraf van 200 uur verrichten en een boete van 75.000 euro betalen.

De man werd in 1997 eigenaar van de zaak en liet zich er naar eigen zeggen toe verleiden om het personeel, voornamelijk bestaande uit uitzendkrachten, buiten de boekhouding 'aanzuiveringen' op hun loon te geven.

Eén vrouw, die een bijstandsuitkering had, werd zelfs volledig zwart uitbetaald. De Belastingdienst heeft de man vorig jaar een naheffing opgelegd van ongeveer 128.000 euro. Het GAK claimt bijna 56.700 euro aan misgelopen premies. De man heeft die naheffingen inmiddels betaald, maar heeft ook bezwaar aangetekend.

Volgens berekeningen van zijn accountant is er een belastingsschuld opgebouwd van maximaal 96.200 euro. De man geeft toe hoe dan ook fout te hebben gehandeld. 'Mijn vrienden waren ook zeer verbaasd. Ik ben namelijk altijd degene die roept dat het zwart-geldcircuit zo slecht is voor de horeca.'Maar hier is het er langzaamaan toch ingeslopen.' De man heeft verschillende zaken in Arnhem en Nijmegen. Hij zegt bij de andere gelegenheden alles op orde te hebben.

De Belastingdienst controleert momenteel de boeken van de twee andere Nijmeegse cafés die in zijn bezit zijn. De zaak kwam aan het rollen na een actie van de politie en het GAK. Deze diensten waren op zoek naar ongediplomeerde portiers in de horeca van Nijmegen en Tiel en ontdekten toen onregelmatigheden bij de betaling van de portiers van de betreffende kroeg.