Illegale horeca verwijderd in Urk

De gemeente Urk heeft in samenwerking met de politie dinsdagochtend op een bedrijventerrein in de gemeente een illegaal horecabedrijf ontruimd en verwijderd. Het 'horecabedrijf' was gevestigd in een container. Een tweede illegaal bedrijf bleek al door de eigenaren zelf te zijn ontruimd. De bedrijven waren al eerder aangeschreven door de gemeenten om hun activiteiten te staken. Daar was geen reactie op gekomen.

Bij de verwijdering van de container was vertegenwoordiger Arjan Hogervorst van het Bureau Eerlijke Mededinging (BEM) aanwezig. Volgens Hogervorst treedt de gemeente Urk de laatste tijd wat voortvarender op bij de aanpak van de illegale horeca in de gemeente. Urk heeft een reputatie op dat gebied. 'We hebben de burgemeester daarbij wel moeten wijzen op mogelijkheden zoals bestuursdwang, waarbij al na een paar weken tot ontruiming kan worden overgegaan. Vroeger duurde het vaak een halfjaar tot een jaar voordat het gemeentelijke apparaat in beweging kwam.'

De BEM legt de gemeente al anderhalf jaar het vuur aan de schenen als het gaat om de aanpak van oneerlijke concurrentie. Vroeger, zo zegt Hogervorst, werd alleen opgetreden als er sprake was van overlast. Nu ontruimt de gemeente ook op industrieterreinen.

Volgens een woordvoerster van de gemeente Urk hanteert de gemeente het gebruikelijke beleid als het gaat om de aanpak van illegale horeca. Ze bevestigt dat er regelmatig contact is met de BEM, maar dat de organisatie geen partij is in de besluitvorming of het uitvoeren van maatregelen.