'Ober, tap voor mij een Johnny

Ober, tap voor mij een Johnny en schenk voor haar een Mary in.' Die bestelling is binnenkort in het café te horen. Bierliefhebbers kunnen van de nieuwe brouwerij De Parel in Amsterdam biertjes afnemen, die vernoemd zijn naar bekende vertolkers van het levenslied.

Het assortiment telt een Johnny (blond), Heintje (gebroken witbier), Mary (triple) en een Nelis (bokbier). Vernoemd naar Johnny 'oh saberdiejosia' Jordaan, Heintje Simons, zangeres zonder naam Mary Servaes en Manke Nelis. ’We zijn liefhebbers van smartlappen en zijn zodoende op die namen gekomen’, zegt F. Kok, samen met A. Kooy bedrijfsleider. ‘Het bier is al in sommige kroegen verkrijgbaar en we staan 1 november op een bierfestival in de Beurs van Berlage.’

De Parel heeft economische uitgangspunten, maar ook een sociale grondslag. De brouwerij biedt werkplekken aan mensen met psychiatrische en psychosociale problemen. Zij kunnen werkervaring opdoen als vrijwilliger of betaalde kracht en eventueel doorstromen naar een betaalde baan elders. L. van den Hoven, wethouder werkgelegenheid van het stadsdeel Oud Zuid, opent dinsdag de brouwerij met het tappen van het eerste biertje.