Open Monumentendag trekt honderdduizenden bezoekers

De Open Monumentendag in driehonderd gemeenten heeft zaterdag honderdduizenden bezoekers getrokken. Inclusief het te verwachten aantal bezoekers van zondag, schat de organisatie het totale aantal belangstellenden op 800.000, evenveel als vorig jaar. De Open Monumentendag stond dit jaar in het teken van handel.

Vooral de belangstelling in Delft, winnaar van de Bouwfondstrofee 2002, was overweldigend. Delft had de trofee van Bouwfonds gewonnen omdat het plaatselijke comité het beste programma voor de Open Monumentendag had samengesteld. Tegen de 25.000 bezoekers bezochten exposities, markten en oude handelsgebouwen, aldus Stichting Open Monumentendag zaterdag.

Den Haag ontving rond de 18.000 bezoekers. Topper daar was het voormalig kantoor van de Nederlandsche Handel-Maatschappij (NHM), maar ook de regeringsgebouwen waren zeer in trek. In Amsterdam was het hoofdkantoor van deze NHM geopend aan de Vijzelstraat, waar in één dag 4000 belangstellenden kwamen. Gedurende het hele weekeinde worden er 25.000 bezoekers verwacht in de hoofdstad.

Utrecht scoorde ook goed met 10.000 bezoekers, waar het thema niet alleen handel, maar ook industrie betrof. Hoogtepunten waren de fabrieken van Pastoe en van Cereol, waar oud-werknemers rondleidingen gaven. Andere steden met hoge bezoekersaantallen waren Leeuwarden, Groningen, Leiden en Rotterdam, met het Groothandelsgebouw en de Van Nellefabriek.

Ook in kleinere plaatsen waren open handelsmonumenten te vinden, zoals het Tolhuis in Gorinchem en de Van Harenfabriek in Waalwijk. De Hanze-activiteiten in Doesburg en de VOC-activiteiten in Hoorn trokken ook veel belangstelling.