Niet HACCP, maar de discussie is een hype

Worden we ziek van HACCP? Die vraag stond woensdagmiddag centraal tijdens het tweede cateringdebat op de Horecava in Amsterdam, georganiseerd door de RAI en Catering Magazine. Aan de hand van een aantal prikkelende stellingen werd gezocht naar een antwoord op deze vraag. Het panel werd gevormd door Hans Woolderink van Independent Food Connection, Margareth Roelvink, consulente/docente Voeding en Dietiek en Heleen Kornblut, werkzaam bij het Voedingscentrum en schrijfster van de Hygiënecode voor Instellingen.

Het resultaat: over de regels over hygiëne zijn we het wel eens, daarvan worden we niet ziek. Maar wel van de organisatie en registratie die het met zich mee brengt. Volgens de panelleden hebben we hoog ingezet met het rapport, maar zijn we in Nederland niet extreem anders bezig met onze gezondheid.

Een van de vragen die discussieleidster Martine Zuil, hoofdredacteur van Catering Magazine, voorlegde, was: ‘Is HACCP een hype?’. Panel en publiek waren het in grote lijnen eens over het antwoord. Niet HACCP, maar de discussie over HACCP is een hype. De meeste veranderingen hebben een generatie nodig om te integreren, dus ook HACCP. Het praten over dit onderwerp wordt wel minder als we eraan zijn gewend.

Andere stellingen die aan bod kwamen: ‘Thuis doet niemand aan HACCP’, ‘Zoveel doden vallen er heus niet’, ‘Schijnheiligheid regeert bij de discussies’ en ‘Er zijn te veel regels’. Benieuwd naar de meningen....lees alles in de eerstvolgende uitgave van Catering Magazine, die 31 januari verschijnt.