Aziatische restaurants bieden petitie aan de Tweede Kamer aan voor behoud Aziatische koks

Aziatische restaurants bieden petitie aan de Tweede Kamer aan voor behoud Aziatische koks

Op 14 mei zullen de gezamenlijke belangenorganisaties van de Aziatische horeca de petitie 'Zonder Aziatische koks geen Aziatische restaurants!' aanbieden aan de voorzitter van de Kamercommissie SZW. Met het aanbieden van de petitie wil de Aziatische restaurantsector een halt toeroepen aan een beleidswijziging van SZW.

Al ruim 100 jaar kunnen Nederlanders genieten van Aziatische eten. Het eerste Chinese restaurant werd in de jaren '20 van de vorige eeuw geopend in Rotterdam en inmiddels is de Chinees-Indische restaurantcultuur in 2020 zelfs toegevoegd aan de lijst met Nederlands immaterieel erfgoed. In de loop der jaren zijn er ook andere Aziatische keukens bij gekomen, zoals Thais, Indiaas, Japans en Koreaans.

Wat alle goede Aziatische restaurants gemeen hebben, is dat er echte koks uit Azië in de keuken staan. Zij zorgen ervoor dat de gasten in het restaurant kunnen genieten van authentieke Aziatische gerechten en smaken. Het bereiden van deze gerechten vereist speciale culinaire kennis en met name ook een bepaald gevoel dat je ontwikkelt doordat je ermee opgroeit.

De overheid onderkende tot voor kort deze specifieke eisen, waardoor het mogelijk was om specialiteitenkoks uit Azië te laten komen. Per 1 juli 2024 heeft de overheid besloten deze specifieke functie-eisen af te schaffen. Dit houdt in dat de overheid van mening is dat iedere kok in Europa binnen 3 tot 6 maanden opgeleid kan worden tot Aziatische specialiteitenkok. 

Aziatische restaurants moeten vanaf 1 juli dan koks aannemen die voldoen aan de algemene kwalificaties die ook gelden voor andere keukens zoals Frans of Italiaans. In de praktijk betekent dit dat volgens SZW bijvoorbeeld een pizzabakker straks ook Pekingeenden kan maken.

Zorgelijke ontwikkeling

Deze ontwikkeling is zorgelijk, aldus VCHO. De Aziatische restaurants verliezen hierdoor niet alleen hun DNA, maar dit zal op termijn leiden tot een groot tekort aan Aziatische koks, waardoor veel restaurants hun deuren zullen moeten sluiten. Veel vakmensen en deskundigen uit de culinaire wereld hebben geschokt gereageerd en de stelling van SZW weerlegd.

De toekomst van de Aziatische horeca in Nederland is in gevaar en daarom is de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) samen met AKB Actiegroep, Thai Restaurant Association (T.R.A.) en South Asian Cuisine Association (SACA) onlangs een petitie gestart om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen. Op dinsdag 14 mei om 13.15 uur zullen vertegenwoordigers van Aziatische restaurants naar Den Haag gaan om de inmiddels door meer dan 5500 mensen getekende petitie overhandigen aan de voorzitter van de Kamercommissie SZW en daarbij ook de standpunten van de sector toelichten. 

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.