Michelingids voor zieken- en verpleeghuizen

Het Koksgilde, de vakorganisatie van koks in Nederland, presenteert volgend jaar voor het eerst de Top 100 van ziekenhuizen, verzorgings- en ...

De inspecteurs beoordelen niet alleen de kwaliteit van het eten, maar ook de voedingswaarde, de hoeveelheid en de ambiance waarin het eten op tafel wordt gezet. De beste honderd instellingen krijgen, net als bij Michelin die de kwaliteit van restaurants keurt, een vermelding in een gids. De instelling die als beste uit de bus komt, wint de jaarlijkse Food is Care Award.

Woordvoerder Ferdie Olde Bijvank van het Koksgilde wil niet zover gaan dat hij het eten in verzorgings- en verpleeghuizen slecht noemt. 'Maar koks moeten er buitengewoon creatief zijn met heel kleine budgetten.' Daarbij is, volgens hem, ondervoeding en uitdroging bij bewoners 'geen gering probleem'.

Het gilde kwam op het idee van de Michelin-aanpak toen staatssecretaris Ross van Volksgezondheid enige tijd geleden opperde dat de kwaliteit van zorg in tehuizen net als bij de Michelingids moest worden beoordeeld. Volgens Olde Bijvank hebben bejaarde en zieke mensen recht op een goed leven en een gezellige oude dag. 'Je zult zien: als het eten goed en lekker is, krijgen mensen minder pijntjes en gaan ze vanzelf minder medicijnen slikken.'

Het Koksgilde werkt in de beoordeling van de kwaliteit van de keukens samen met de landelijke organisatie van cliëntenraden binnen verpleeg- en verzorgingsinstellingen.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.