Limburgs Alfa gaat bier exporteren naar Polen

Alfa Bierbrouwerijen in het Zuid-Limburgse Schinnen heeft zijn productie met 60 procent opgevoerd om te kunnen exporteren naar Polen. Dat heeft Alfa-directeur H. Meens dinsdag gezegd tijdens een bezoek van de Poolse oud-president Lech Walesa aan de brouwerij.

Walesa was er om de export naar Polen te versnellen en versoepelen. Met oog op de export heeft Alfa zijn brouwcapaciteit opgevoerd tot 180.000 hectoliter per jaar. Verder gaat het bedrijf in Polen een logistiek centrum bouwen voor de distributie van het bier uit Limburgse bronnen. Meens verwacht op jaarbasis minstens twee miljoen six-pacs Alfa te kunnen slijten in Polen.

Alfa begon twaalf jaar geleden al met de bierexport naar Polen. Toen het land opeens de accijnzen met 100 procent verhoogde, betekende dat het einde van de export, zei Meens. Sinds de toetreding van Polen tot de EU op 1 mei zijn de accijnzen echter fors verlaagd. Daarnaast willen Poolse bierliefhebbers Alfa terug, stelde Meens.

Onder het genot van een glas bier spraken Meens en Walesa dinsdag over het nemen van allerlei bureaucratische hobbels in Polen en de EU. Door die hobbels ligt de voorgenomen export namelijk al twee maanden achter op schema. Walesa vindt dat Polen niet te veel bureaucratische regels van de EU moet overnemen.

Alfa is natuurzuiver bier uit eigen bron, waaraan geen chemische substanties zijn toegevoegd. In Duitsland en Oost-Europa letten consumenten, anders dan in Nederland, op de natuurzuiverheid van het bier. Bier met chemische toevoegingen voor onder meer kleur, smaak en houdbaarheid is daar voor drinkers taboe.