Inspectie: flink hogere boetes voor overtreders

Inspectie: flink hogere boetes voor overtreders

De Inspectie SZW treedt in het nieuwe jaar harder op tegen bedrijven of personen die in de fout gaan. De boetes gaan flink omhoog en bedrijven van hardnekkige overtreders kunnen eerder dan voorheen voor een periode van maximaal drie maanden worden stilgelegd.

Dat is de boodschap die Jan van den Bos, inspecteur-generaal bij de Inspectie SZW, maandag 19 november deed uitgaan. De nieuwe instantie kwam begin dit jaar voort uit een fusie van de Arbeidsinspectie, SIOD en de Inspectie Werk en Inkomen.

Horecasector een van de speerpunten

Komend jaar krijgt de inspectie volgens hem meer mogelijkheden voor een vernieuwde aanpak van notoire overtreders. Zo gaat de boete voor de werkgever bij illegale arbeid omhoog van 8000 euro naar 12.000 euro per werknemer. Ter vergelijking: zeven jaar geleden was de boete op hetzelfde vergrijp 900 euro.

De inspectie richt zich vooral de horeca, de bouw, de land- en tuinbouw en de schoonmaak. Volgens Van den Bos is daar hevige concurrentie en valt er veel financieel voordeel te halen door de wet te overtreden.

Fraude en misstanden uitbannen

Als het aan Van den Bos ligt, nemen werkgevers meer verantwoordelijkheid om fraude en misstanden uit te bannen. ‘Waarom zou je als grootwinkelbedrijf champignons afnemen van een bedrijf waar sprake is van uitbuiting en het niet-afdragen van belastingen?’

Notoire overtreders en misstanden leiden volgens hem tot onnodige risico’s, ondermijnen de solidariteit in de sociale zekerheid en leiden in veel gevallen tot slechtere werkomstandigheden en oneerlijke concurrentie.

Bron: ANP