MKB: nog veel overbodige regels in gemeenten

Gemeenten in Nederland houden nog altijd vast aan allerlei regels die overbodig zijn of zelfs al zijn afgeschaft. De vrijstelling van de horeca-exploitatievergunning wordt bijvoorbeeld veel te weinig overgenomen en de helft van de gemeenten hanteert nog steeds de terrasvergunning.

De conclusies over het vasthouden aan regels die overbodig zijn of zelfs al zijn afgeschaft komen van MKB Nederland, dat zich baseert op eigen onderzoek. De conclusies zijn maandag 24 juni naar buiten gebracht.

Uittreksel Kamer van Koophandel

Ook zijn er nog steeds veel gemeenten die een uittreksel van de Kamer van Koophandel vragen, terwijl gemeenten zelf digitaal in het Handelsregister kunnen. ‘Dat is echt gemakzucht’, zo stelt een woordvoerster van MKB Nederland.

Van de 375 aangeschreven gemeenten deden er 163 mee aan het onderzoek. Het terugdringen van regels voor bedrijven en ondernemers is een van de speerpunten van MKB Nederland.

Regeldruk

‘Regels zijn in de basis nodig, maar op diverse gebieden zijn er te veel regels en soms zijn regels zelfs met elkaar in tegenspraak’, zo stelt MKB.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat in de helft van de gevallen de gemeente de regeldruk heeft aangepakt.

Bron: ANP