Kunstroof bij Savelberg*, waarde 150.000 euro

Kunstroof bij Savelberg*, waarde 150.000 euro

Hotel en sterrestaurant Savelberg in Voorburg is slachtoffer geworden van een kunstroof. Dieven hebben zeventien schilderijen gestolen met een geschatte waarde van ruim 150.000 euro. De inbraak vond plaats op oudjaarsdag, maar is nu pas bekendgemaakt.

Dieven hebben zeventien schilderijen gestolen uit hotel Savelberg in Voorburg, zo schrijft Omroep West op de website. Vijf daarvan zijn van het hotel met sterrestaurant, de twaalf andere werken behoren toe aan galeriehouder Ivo Bouman.

Achterdeur stond open

De inbraak vond plaats op oudjaarsdag, maar is nu pas bekendgemaakt. Waarom zolang is gewacht, wordt niet vermeld. Omroep West meldt dat de inbrekers hebben toegeslagen tussen twee uur ’s nachts en acht uur ’s ochtends.

‘Toen zag een medewerker meteen dat er iets mis was’, wordt Erika Selser, assistent van eigenaar Henk Savelberg, in het artikel geciteerd. Het personeelslid zag licht branden en de achterdeur stond open.

Daders vermoedelijk bekenden

Volgens Selser zijn de dieven binnengekomen via het balkon op de eerste verdieping. Ze zegt dat ze een gat in de deur hebben geboord, het slot hebben opengemaakt en naar binnen zijn gegaan. Bij Savelberg bestaat er het vermoeden dat de daders bekenden zijn, omdat ze de weg wisten.

Selser vertelt dat de minder dure schilderijen zijn blijven hangen en dat er lockers zijn opengebroken van - alleen - leidinggevenden. In totaal gaat het om zeventien schilderijen met een geschatte waarden van 150.000 euro. Wat uit die kluisjes is weggenomen, is niet bekendgemaakt.

Buurtonderzoek en camerabeelden

Gezien de omvang van een aantal gestolen schilderijen, is het waarschijnlijk dat de dieven gebruik hebben gemaakt van een busje, aldus Omroep West. Selser meldt dat een aantal werken meer dan een meter lang is.

De politie heeft buurtonderzoek gedaan en is in het bezit van de camerabeelden. De gestolen werken zijn vervangen door andere schilderen om de lege plekken op te vullen.

De Lindenhof

In oktober 2011 overkwam tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn iets soortgelijks. Dieven hadden het toen gemunt op de wijnkelder en maakten ook alleen de duurste exemplaren buit.

Foto: website hotel-restaurant Savelberg