Wijnhandelaren willen eenvoudiger accijns

Wijnhandelaren willen eenvoudiger accijns

Wijnhandelaren willen een vereenvoudiging van de wijnaccijns. De Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) heeft dinsdag 18 november een dringend beroep op de Tweede Kamer gedaan om de 'bubbeltax' op mousserende wijn af te schaffen.

In Nederland is de wijnaccijns veel hoger dan in de omliggende landen, stelt de vereniging. Mousserende wijn wordt daarnaast nog eens extra belast.

Mousserende wijn

Terwijl mousserende wijn geen luxeproduct meer is, zoals het vroeger misschien het geval was, zegt KVNW-voorzitter Peter van Houtert.

'Stille' wijn

Per 1 januari van dit jaar zit er op een fles mousserende wijn van 0,75 liter €1,91 accijns. Het accijnstarief voor een fles 'stille' wijn bedraagt €0,66.

De wijnhandelaren pleiten ervoor het tarief voor mousserende wijn met dat van 'stille' wijn gelijk te trekken.

Duitsland en Frankrijk

'Doordat bijvoorbeeld Duitsland en Frankrijk een minimumtarief hanteren, hebben Nederlandse ondernemers last van oneerlijke concurrentie', zegt Van Houtert.

Fraude

'Daarnaast lokt het exorbitant hoge tarief belastingfraude uit, zeker met de feestdagen in het vooruitzicht.'

Bubbeltax

In het Lenteakkoord van 2012 was volgens de vereniging afgesproken de bubbeltax af te schaffen. Om dit te bekostigen zouden de tarieven op 'stille' wijn worden verhoogd.

In het debat dat hierop volgde sneuvelde het voorstel om de bubbeltax af te schaffen. Wel ging de verhoging van 'stille' wijn gewoon door.

Onrechtvaardig

'Feitelijk heeft de wijnsector dus betaald voor de afschaffing van de bubbeltax terwijl dit dus nog niet gerealiseerd is. Dit is onrechtvaardig en moet zo snel mogelijk worden rechtgezet', zegt secretaris Hans Burghoorn van de KVNW.

Bron: ANP