Tap Friese sportkantines dicht

Tap Friese sportkantines dicht

Burgemeester Bert Middel (PvdA) van de Friese gemeente Smallingerland (Drachten) wil de verkoop van alcohol in sportkantines grotendeels verbieden. Na het laatste fluitsignaal mag de bierpomp nog een uur open. Daarna is het gedaan met de pret.

‘Ik heb begrepen dat de derde helft altijd erg gezellig is, maar ik heb nooit begrepen dat die langer moet duren dan de eerste en tweede helft'', aldus Middel woensdag.

Middel, die zelf geen druppel drinkt, maakt zich zorgen over het drankgebruik onder jongeren en probeert daarom maatregelen te nemen. ‘In het dorp Houtingahage in onze gemeente zijn met oud en nieuw vijf jongeren in het ziekenhuis beland door alcoholgebruik. Een jongen van vijftien raakte zelfs in coma omdat hij 55 pilsjes had gedronken. Het gaat niet meer per flesje, maar per krat’, aldus Middel.

In februari wordt het alcoholplan van Middel in de gemeenteraad besproken. De VVD in Smallingerland eist dat de gemeente gederfde inkomsten door de gedeeltelijke drooglegging aan de sportverenigingen vergoedt.

Middel verwijt de regering slap optreden tegen alcoholmisbruik door jongeren. ‘De leeftijdsgrens voor alcoholgebruik zou van 16 naar 18 jaar worden verschoven, maar dat is niet doorgegaan. Nu moeten de gemeentes het maar oplossen, maar die worden het onderling niet eens’, aldus Middel.