Tap is melkkoe van de overheid

Tap is melkkoe van de overheid
Herbert Wiggerman

De accijns op pils is sinds het jaar 2000 met bijna 80 procent gestegen, dat blijkt uit het jaarlijkse pilsoverzicht van Misset Horeca. Een ondernemer betaalt tegenwoordig €37,96 accijns per hectoliter pils.

Een 50-literfust pils kost op 1 juli van dit jaar gemiddeld €120,73. Dat is zo'n €4 meer dan vorig jaar.

Uit het jaarlijkse pilsoverzicht van Misset Horeca blijkt dat de biertap een geweldige melkkoe is voor de overheid. Een ondernemer betaalt tegenwoordig €37,96 accijns per hectoliter pils. Ten opzichte van 2000 steeg de accijns op bier met bijna 80 procent. De enorme stijging staat in geen verhouding tot de accijns op sterke drank, zoals whisky, rum en jenever. De accijns daarop steeg in dezelfde periode maar met 11 procent.

Voor de achtste keer zet Misset Horeca de prijzen van alle in Nederland verkrijgbare pilsmerken op rij, dit jaar zijn dat er maar liefst 37. De pilseners verschillen onderling sterk in prijs en smaak. Want ondanks dat het een krimpende markt is, is de pilsmarkt volop in beweging. De markt van de goudgele rakker is een bikkelharde vechtmarkt waarin de brouwers er alles aan doen hun marktaandeel te behouden.

Naast de bekende merken komen er steeds meer prijsstunters. Maar ook 'exclusieve' merken maken hun entree op de Nederlandse markt. De Tsjechische luxe pilseners Pilsner Urquell (via Grolsch) en Budweiser Budvar (Bier & Co) bijvoorbeeld. En het Italiaanse Peroni (Grolsch).

Ga voor het complete pilsoverzicht 2014 naar Misset Horeca.