Nederlandse bierconsumptie daalt met 3,6 procent

Nederlandse bierconsumptie daalt met 3,6 procent

Nederlanders hebben vorig jaar minder bier gedronken dan een jaar eerder. De consumptie over 2013 bedroeg 11,7 miljoen hectoliter. Dit is een daling van 3,6 procent ten opzichte van 2012, zo blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek dat dinsdag 1 juli is gepubliceerd door Nederlandse Brouwers.

De brancheorganisatie wijt de daling volledig aan de verhogingen van de accijnzen. Die werden met ingang van 2013 met 10 procent opgeschroefd.

Accijnzen

'In 2009 deed zich hetzelfde voor', zegt Cees-Jan Adema, directeur van Nederlandse Brouwers.

'Toen gingen de accijnzen met 30 procent omhoog en liet de markt een daling zien van 7 procent. In de andere jaren bleef de bierconsumptie min of meer stabiel.'

Over de grens

De Nederlandse bierbrouwers klagen al langer over de hogere belastingen op bier. Volgens hen zorgen die ervoor dat veel Nederlanders hun bier vaker over de grens, in België of Duitsland, inslaan.

Adema wijst erop dat een kratje bier in die landen al gauw €2,70 goedkoper is dan in de Nederlandse schappen.

Alcoholvrij

De afzet van alcoholvrij en alcoholarm bier is vorig jaar (wel) toegenomen naar 190.000 hectoliter. Dat komt neer op een stijging van 13,6 procent.

Pils

Pils is nog altijd veruit de meest favoriete biersoort, zo komt naar voren uit een studie waarvoor meer dan 500 bierdrinkende Nederlanders werden ondervraagd.

Het merendeel van de respondenten koopt zijn bier in de supermarkt. Gemiddeld dronken zij vorig jaar zo'n 7 biertjes per week.

WK-voetbal

Begin dit jaar is de bieraccijns opnieuw verhoogd, met 5,75 procent. Nederlandse Brouwers durft nog niet te zeggen of de bierverkopen in Nederland hierdoor volgend jaar verder zullen teruglopen.

Zaken als het weer en het succes van Oranje op het WK voetbal in Brazilië kunnen de cijfers nog beïnvloeden, aldus branchevoorman Adema.

Bron: ANP