Black & Bloom pakt tweede positie Koffie Top 100 2014

Black & Bloom pakt tweede positie Koffie Top 100 2014

De Groningse koffiebar Black & Bloom is de nummer 2 van de Koffie Top 100 2014. De technische en wetenschappelijke benadering van eigenaar Gerben Engelkes is verbluffend. Hij blinkt uit in kennis en in filterkoffie, wat hij dan ook het meest verkoopt.

Op technische kennis, filterkoffie en niet aflatende drang naar vernieuwing verslaat eigenaar Gerben Engelkes van het Groningse bedrijf Black & Bloom alle andere in deze lijst. Wat uiteindelijk de doorslag gaf waarom hij net niet won, was de constantheid van kwaliteit in de koffies. Die was in Groningen te wisselend. Maar de sfeer en smaken van deze typische third wave specialty koffiebar zijn top.

Engelkes, op het oog een gemoedelijke beer, wordt bloedfanatiek als het om koffie gaat. Ook zijn taalgebruik verandert. Waar bij andere gespreksonderwerpen de Groningse tongval en nuchterheid hoorbaar zijn, schakelt hij razendsnel naar koffievocabulaire als het over koffie, machines of bonen gaat.

'Dit is vette shit. Hier wordt je geil van', zegt hij over de filterkoffie van Kenya Guama AA die hij uit de kalita wave serveert. In de geur fantastisch fris en groen, en van de smaakexplosie en -harmonie is de hoofdjury stil. 'Alsof een orkest gaat spelen', zegt Jeroen Veldkamp.

Als koffie een wetenschap is, is Gerben Engelkes hoogleraar. Hij meet en controleert alles, immer op zoek naar perfectie. Twee jaar is Engelkes' espressobar open. Daarvoor had hij twee franchisezaken van 
Coffee United in Groningen.

> Bekijk hier de Koffie Top 100 2014