Lumière Maastricht
Mijn dertigste column voor Misset Horeca zal mijn laatste zijn. Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier mijn visie over bier mogen delen met jullie.
Tsja, dat kwam voor mij wel als een behoorlijke verrassing: Belgisch bier is door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dit zorgde op diverse social media voor vele discussies. Is dit terecht of niet?
We gaan het hebben over zure meuk, want zo noem ik altijd zelf de bewust zure bieren. Zelf vind ik het niet lekker maar ik zie de vraag steeds meer stijgen.
Ik vertrok vorige week voor een bijeenkomst van het Biergenootschap der Lage Landen naar het mooie Zuid-Limburg. Een lidmaatschap van dit genootschap is een eer die wegens bewezen diensten toevalt aan personen in de Nederlandse en Belgische bierwereld.
September was een prima biermaand. We begonnen met een tap-take-over in Craft & Draft met Põlhaja uit Estland. Een geweldige presentatie van brouwer Chris Pilkington. Een Schot die naar Estland is verhuisd om zijn droom om hoofdbrouwer te worden te verwezenlijken.
Bier en eten blijft voor het grote publiek lastig, heb ik gemerkt. Maar om daar meer aandacht aan te geven ben ik per 1 juni van dit jaar 'cause Beer loves Food' in Amsterdam begonnen. Een gastrobar met bieren uit de hele wereld die het eten versterken.
Twee van de grootste craft beer-brouwerijen zijn geheel of gedeeltelijk in handen gekomen van Heineken en AB Inbev: Lagunitas Brewing Company (50% Heineken) en Goose Island Beer Company (100% AB InBev).
Het laatste weekend van juni ben ik afgereisd naar Rome om het 15-jarig bestaan te vieren van één van 's werelds beste biercafé's: 'Ma Che Siete Venuti a Fà', ofwel: Waarom ben jij hier.
De zomer komt er weer aan en de bierfestivals vliegen je weer om je oren. Prima initiatieven natuurlijk. Ik kan ze niet allemaal onder de aandacht brengen, maar twee wil ik er graag uitlichten, omdat je die als bierliefhebber niet mag missen.
Om de twee jaar reis ik naar de Verenigde Staten om de stand van zaken te bekijken en natuurlijk te proeven hoe de Bierrevolutie in het land verloopt.