
Doorstart voor failliete Utrechtse brouwerij De Leckere
Een groep liefhebbers en oud-medewerkers blaast de Utrechtse craft bier brouwer De Leckere, die eerder dit jaar failliet ging, nieuw leven in. De...

Oudste café van Texel is nu proeflokaal van alle brouwerijen op het...
Het oudste café van Texel heeft een nieuwe bestemming. Café De Zwaan heet nu Tessels Proeflokaal De Zwaan. Conceptueel een groot verschil: alle vijf...

Peter Rouwen over moeilijke tijden: 'Er is werk aan de winkel voor...
De laatste tijd wordt mij opvallend veel gevraagd hoe het met mij en met de brouwerij in het bijzonder gaat. Geen gekke vraag, want ik weet waar men...

Peter Rouwen over alcoholarme bieren die fors duurder worden
Het zal u niet ontgaan zijn, wij bevinden ons als brouwers in zwaar weer. De overheid heeft een financiële injectie nodig, en waar beter geld weg te...

Tweede Kamer halveert voorgenomen accijnsverhoging alcohol in 2024
De voorgenomen accijnsverhoging voor alcoholhoudende dranken in 2024 is door de Tweede Kamer teruggedraaid, en gehalveerd. De politiek besloot...

AB InBev profiteert flink van doorgevoerde prijsverhoging
AB InBev verkocht in het eerste kwartaal 0,9 procent meer bier en andere dranken, maar zag zijn opbrengsten met ruim 13 procent oplopen. 13 procent...

Video: 'Juiste behandeling koeling en fusten voorkomt veel bierverlies'
Gebruik de bierkoeling niet als lunchopslag én wat is het hygiënische voordeel van een blaasbalgje? Tips van bierexpert Thomas Wijns.

Bier bewaren: de gigantische invloed van temperatuur
Bier bewaren bij kamertemperatuur of juist gekoeld? Het is uiteraard behoorlijk afhankelijk van het type bier. Stouts doen het goed bij...

Leidingen en biertap reinigen: 'Reinheid zit in de regelmaat'
Wanneer je zaak dagelijks bommetje vol zit, of -zoals tijdens lockdown- lang leegstaat; leidingen en biertap reinigen dient met regelmaat te...

Peter Rouwen over boter in bier: 'Noodzakelijk voor doordrinkbaarheid?'
Botersmaak in bier wordt over het algemeen niet gewaardeerd. Maar dit zogenaamde dyacetyl is in sommige gevallen een gecultiveerde brouwfout, zo...

Peter Rouwen over de Klok van Craft: gast keert altijd terug naar vertrouwde bierstijl
Ja, liefhebbers willen heus wel een Vanilla Pastry Raspberry Sour Stout drinken. Maar uiteindelijk keert hij of zij altijd terug naar z'n...

Wéér horecazaak aan Amsterdams Stadionplein failliet
Er lijkt een vloek te rusten op horeca aan het Stadionplein in Amsterdam. Eind december ging Het Amsterdams Proeflokaal er voor de tweede keer in een...

VWA coulant bij invoering rookverbod
Koninklijk Horeca Nederland (KHN) kan zich vinden in het idee van Paul Hermanides om per 1 juli een overgangsregeling in te voeren om te wennen aan...

R’ in de maand: tijd voor bokbier
De eerste maandag van oktober is traditioneel de datum waarop de Nederlandse bierbrouwers, aangesloten bij het Centraal Brouwerij Kantoor (CBK), hun...

Maredsous: een bierige abdij
Precies 130 jaar geleden werd begonnen met de bouw van de abdij van Maredsous. Een belangrijke bron van inkomsten voor de 31 monniken die er vandaag...