nieuws

Jeroen Free wint Brand Bierbrouwwedstrijd opnieuw

Café 2157

Jeroen Free heeft 6e editie van de Brand Bierbrouwwedstrijd gewonnen. Free brouwde de beste Session IPA van alle 287 deelnemers. En dat is uniek, want in 2014 won de thuisbrouwer ook al met zijn IPA.

Jeroen Free wint Brand Bierbrouwwedstrijd opnieuw

Dit jaar vond de finale van de Brand Bierbrouwwedstrijd plaats tijdens De Week van het Nederlands Bier. Het was de zesde editie en deze kende dus een unicum: opnieuw was het Jeroen Free die de Brand Bierbrouwwedstrijd op zijn naam schreef, evenals in 2014. Voorgaande jaren wonnen Marc Vriens (Pilsener), Jacques Bertens (Zwaar Blond), Jeroen Free (IPA), Bart Engel (Saison) en Dennis Pancras en Niels Bosman (Porter).Dit jaar streden 287 thuisbrouwers om de titel en om de prijs: het eigen bier in de supermarkten en cafés in heel Nederland. De uitdaging: het brouwen van de perfecte Session IPA.

Bekijk ook: Henri Reuchlin over de Week van het Nederlandse Bier

Perfecte balans

Ook dit jaar was de jury weer razend enthousiast over alle inzendingen. Jeroen Free gaf de 286 andere deelnemers het nakijken met zijn Session IPA en heeft volgens de jury terecht gewonnen. Juryvoorzitter Henri Reuchlin: ‘De populariteit van de IPA is de afgelopen jaren

Henri-Reuchlin-Jeroen-Free-en-Rob-Habets-Brand-Bierbrouwwedstrijd

Vlnr: Henri Reuchlin, Jeroen Free en Rob Habets.

flink gestegen en ook laag alcoholische speciaalbieren zijn steeds meer in opkomst. Dit laag alcoholische speciaalbier is een ontzettend mooie uitdaging geweest voor de brouwers. Ik ben echt onder de indruk van het hoge niveau. Jeroen sprong er voor ons bovenuit, hij heeft de perfecte balans gevonden tussen een ‘reguliere’ IPA en het lagere alcoholgehalte. Zijn bier heeft een mooi exotisch hoparoma, een prettige bitterheid en een aangename afdronk.’

Lees ook: Bloedbroeder van Kompaan Beste Bier van Nederland

‘Prachtige aanwinst voor Brand’

Brand meesterbrouwer Rob Habets: ‘Je proeft overduidelijk die bijzondere aromatische mouten, fruitige hoppen en de frisheid in het bier. Met een smeltende, tongstrelende en dorstlessende doordrinkbaarheid is dit een prachtige aanwinst voor Brand.’ Free is zelf overweldigd door de overwinning: ‘Ik kan niet beschrijven hoe dit voelt, ik sta gewoon een beetje te trillen. Dat ik voor de tweede keer win is zo bijzonder. Ik heb mezelf net een paar keer moeten knijpen, het voelt nog als een droom.’

 

Reageer op dit artikel