nieuws

De Smulpot na 65 jaar verkocht door familie Huizinga

Café 4913

Hotel-restaurant De Smulpot in Den Burg op Texel, komt na bijna vijfenzestig jaar in andere handen. Eigenaar Dave Huizinga, derde generatie in het bedrijf, heeft het verkocht aan mede-Texelaars Anton Kalusche en Nancy Hopmans. Huizinga verhuist met zijn partner Anne Rienstra naar het Portugese Madeira om daar een landgoed te bestieren.

De Smulpot na 65 jaar verkocht door familie Huizinga
Dave Huizinga en Anne Rienstra (rechts) verkopen De Smulpot op Texel aan Anton Kalusche en Nancy Hopmans. (c) StefanKrofft

Eigenaar Dave Huizinga – een kleinzoon van oprichters Joop en Aleida en zoon van Jan en Rita Huizinga, die het verder uitbouwden – stond sinds 1999 aan het roer van De Smulpot op Texel. ‘Mijn ouders hebben het dertig jaar gerund en ik heb altijd aangegeven dit zo’n twintig jaar te willen doen.’

Landgoed op Madeira

Huizinga zegt op zoek te zijn geweest naar een nieuwe uitdaging. ‘En in diezelfde tijd kreeg ik te horen dat op Madeira een landgoed te koop stond. Dat leek mij en mijn partner Anne een mooie uitdaging. Het idee kreeg vleugels en op 7 februari heb ik mijn accountant gevraagd de marktwaarde van De Smulpot te bepalen.’

Bekende namen

Anton Kalusche en Nancy Hopmans liepen toevalligerwijs met plannen rond een horecabedrijf over te nemen. Zij lieten hun boekhouding bij hetzelfde accountantskantoor lieten doen. Huizinga: ‘Hun namen waren al eens gevallen als potentiële kopers en ons contact was erg goed. Op 8 april hebben we getekend.’

De Smulpot blijft De Smulpot

De verkoop van De Smulpot kwam in het voorjDe Smulpot Texelaar al rond, maar de betrokkenen kozen ervoor de transactie pas na het hoogseizoen bekend te maken. Op korte termijn lijkt er niet te veel te veranderen. ‘Never change a winning team. De Smul is een superbedrijf. Waarom zou je daaraan sleutelen?’, aldus Hopmans.

Huizinga: ‘Tot 1 januari op Texel’

De komende maanden worden gebruikt om de bedrijfsleiding over te dragen. Kalusche begint deze week, Hopmans zodra haar huidige werkzaamheden bij Hotel Texel dat toelaten. Huizinga is tot 1 januari beschikbaar. ‘Ik heb de afgelopen jaren hard gewerkt en ben toe aan een ander leven, met meer tijd voor elkaar.’

Bergwandelingen en huizen verhuren

Op Madeira, waar zijn ouders al jaren wonen, heeft hij een landgoed gekocht met uitzicht op de Atlantische Oceaan. ‘Er zit een zwembad bij en een tuin zo groot als een voetbalveld. We gaan er huizen verhuren en zelf in het hoofdgebouw wonen. Daarnaast wil ik bergwandelingen gaan organiseren.’

Reageer op dit artikel