nieuws

Café Top 100 2018 bekend: Rotterdam hofleverancier

Café 8183

Alle cafés die nog over waren in de tweede ronde van de Café Top 100 2018, hebben bericht gekregen of ze afvallen óf dat ze dit jaar in de lijst staan. De cafés die door zijn weten dus dat ze een plek verdiend hebben in de Café Top 100 2018. Welke notering ze hebben, horen ze op 12 november. In deze voorpublicatie alvast een tipje van de sluier: Rotterdam levert de meeste cafés. Qua provincies gaat echter Noord-Holland fier aan kop.

Café Top 100 2018 bekend: Rotterdam hofleverancier

In de tweede ronde van de Café Top 100 2018 waren nog 132 cafés over. Zij hebben inmiddels te horen gekregen of ze door zijn of niet. De 100 cafés die door zijn vormen de Café Top 100 2018. Op welke plek ze staan horen ze op het feestelijke evenement, maandag 12 november in Studio 21 in Hilversum. Maar om alvast in de stemming te komen; een tipje van de sluier.

Café Top 100 2018: Noord-Holland en Rotterdam aan kop

Rotterdam is dit jaar de hofleverancier van de Café Top 100. Liefst zes cafés uit de Maasstad staan dit jaar in de lijst. Dat zijn er twee meer dan vorig jaar. Toen was Haarlem koploper met zes cafés. Maar die stad zakt nu een plekje en levert in 2018 5 cafés, evenals Groningen. Amsterdam, dat vorig jaar vijf cafés leverde, doet het in 2018 met 4 zaken.

Van de provincies is Noord-Holland opnieuw het best vertegenwoordigd. Vorig jaar was die provincie ook al het meest vertegenwoordigd in de lijst, met 21 cafés. Dit jaar doen ze er -letterlijk- één schepje bovenop en komen er 22 cafés uit ’s lands meest bevolkte provincie. Op gepaste afstand, met 16 en 15 cafés, volgen respectievelijk Noord-Brabant en Zuid-Holland.

Wijzigingen reglementen

De Café Top 100 heeft de reglementen voor de nieuwe editie aangepast en aanscherpt. Eén van de belangrijkste veranderingen is dat cafés niet langer minimaal twee jaar onder de huidige eigenaar dienen te bestaan om mee te mogen doen. ‘Enthousiaste, jonge ondernemeDe Biet café top 100rs dienen ook de kans te krijgen om mee te doen. Zo weten ze waar hun zaak staat, wat er beter kan en wat de sterke punten zijn’, aldus hoofdjurylid Martijn Veen.

Meer aandacht voor caféfunctie

Ook de eis dat rond de 50 procent van de omzet uit drank moet komen, verdwijnt. ‘Eten neemt een steeds grotere rol in, dus daar moet de Café Top 100 ook in meegaan’, aldus de hoofdjury. Daar staat tegenover dat de caféfunctie wel belangrijker wordt. ‘Zowel rond lunch áls rond etenstijd dient een gast bij een zaak aan de bar terecht te kunnen voor -alleen- een glas bier.’

Bekendmaking Café Top 100 2018

De complete lijst van de Café Top 100 2018 wordt maandag 12 november onthuld tijdens een feestelijk evenement in Studio 21 in Hilversum. Daarvoor zijn alle cafés die in de lijst staan uitgenodigd. Zij kunnen zich vanaf twee personen gratis inschrijven. Tijdens dit evenement, onder leiding van presentator en dj Gerard Ekdom, worden ook de Provinciewinnaars onthuld evenals De Publieksprijswinnaar, de Gouden Apenstaartwinnaar en De Parel.

Reageer op dit artikel