Steun AB InBev en verhuurders voor horeca Breda: 1/3 huur voor twee maanden

Steun AB InBev en verhuurders voor horeca Breda: 1/3 huur voor twee maanden

Een groot deel van de horeca Breda hoeft voor de maanden april en mei maar 1/3 van de huur te betalen. De ondernemers en de gemeente zijn dat overeengekomen met een deel van de pandeigenaren en bierbrouwer AB InBev. Beide partijen nemen voor die maanden 1/3 van de huur op zich.

De horeca Breda was in overleg getreden met pandeigenaren en bierbrouwerij AB InBev, meldt het Brabants Dagblad.

Onder leiding van de Bredase burgemeester Paul Depla tekenden alle partijen de 'overeenkomst gedragscode ketensolidariteit’.

Hierin verklaren verhuurders en bierbrouwerijen een derde van de huur voor hun rekening te nemen voor de maanden april en mei. De horecaondernemers krijgen zo 67 procent korting op de huur om de coronacrisis door te komen. 'We laten door middel van deze overeenkomst zien dat we het in Breda echt samen doen', aldus Johan de Vos, vice-voorzitter KHN Breda.

Horeca Breda als eerste in Nederland

De horeca Breda is met de afspraken de eerste in Nederland waar een dergelijke overeenkomst wordt gesloten. Deze geldt in principe voor de maanden april en mei, daarna wordt geëvalueerd.

Horeca Breda

'De huur hing als een molensteen om onze nek, dus deze overeenkomst is voor ons van levensbelang', laat De Vos weten tegenover Omroep Brabant.

De voorman van de Bredase afdeling van KHN roemt met name de samenwerking. 'Deze overeenkomst is bijzonder. Een brouwerij die over z'n eigen schaduw en belangen heen stapt, pandeigenaren die willen bijdragen en het belang ervan inzien en een burgemeester en een wethouder die zich er vol voor inspannen. Mooi dat zoveel partijen samen tot een oplossing kunnen komen.'