1,5 meter afstand werkt niet; boze cafébazen sluiten zelf hun zaken

1,5 meter afstand werkt niet; boze cafébazen sluiten zelf hun zaken

Cafés op het Eindhovense Stratumseind sluiten massaal de deuren. De 1,5 meter afstand die landelijk geldt werkt in hun ogen totaal niet. Daarom gaan ze dicht om te voorkomen dat er hoge boetes worden uitgedeeld voor het niet naleven van de coronaregels, meldt het Eindhovens Dagblad.

Volgens Tom van Brussel, voorzitter van de ondernemersvereniging, zijn de eerste waarschuwingen in verband met het niet houden van de 1,5 meter afstand, al per post onderweg.

Gaan ze nog een keer in de fout dan volgt een boete van ruim €4000. Dat kunnen ze er nu niet bij hebben. De helft van de cafés ging donderdag al dicht, nagenoeg de rest volgt vrijdag.

Van Brussel is furieus over de wijze waarop de horeca wordt aangepakt door de gemeente. 'Als voorzitter zit ik in ieder overleg en we doen er alles aan om ons aan de regels te houden. Het probleem is alleen dat het publiek klaar is met alle regels en zich dus nergens meer aan wil houden.'

KHN: opening loont vrijwel niet

De aanvankelijke blijdschap van ondernemers heeft volgens KHN snel plaats gemaakt voor blijvende zorgen. ‘Met het omslaan van het weer zijn ondernemers op de exploitatie binnen aangewezen en dit bevestigt opnieuw dat het runnen van een horecazaak onder de huidige restricties een verliesgevende situatie is.’

Bovendien wordt de sfeer en het hart volgens KHN uit de horeca gerukt en is het moeilijk om er iets gezelligs van te maken. Daarnaast ziet de branchevereniging het gedrag binnen de samenleving per week veranderen; het draagvlak voor de restricties neemt bij zowel ondernemers als gasten in rap tempo af.

‘Een logische ontwikkeling als men kijkt naar de realiteit in het straatbeeld en de vrijheden welke in andere branches wel zijn toegestaan. Het is niet meer uit te leggen dat de horeca nog steeds te maken heeft met deze verregaande restricties en het ondernemersvertrouwen is in een week tijd dan ook sterk gedaald.

Daarom heeft KHN tijdens dit overleg ingezet op meer en snellere verruiming van de mogelijkheden die recht doen aan de huidige maatschappelijke situatie.’

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.