nieuws

Veel ambtenaren kiezen voor vegetarische lunch

Catering

Staatssecretaris Henk Bleeker vindt dat het promoten van een vegetarische lunch en de campagne EatGreen at work geen betutteling zijn. ‘Integendeel’, zegt hij ‘30 tot 40% van de maaltijden die verkocht worden in het bedrijfsrestaurant van het Ministerie van Economisch Zaken Landbouw & Innovatie is vegetarisch. Het is een vraaggestuurd aanbod.

Veel ambtenaren kiezen voor vegetarische lunch

De staatssecretaris antwoordde hiermee op kamervragen van mevrouw Gerbands van de PVV. Zij stelde vragen over het promoten van de campagne EatGreen at work en de vegetarische lunch naar aanleiding van een discussie in de Haagse gemeenteraad. Diverse partijen in de gemeenteraad van de hofstad wilden, naar het voorbeeld van Amsterdam, ook een EatGreendag invoeren in hun bedrijfsrestaurant: één keer per week wordt dan een lunch zonder vlees en vis in het zonnetje gezet.

Dat was tegen het zere been van de PVV en de VVD. Zij vonden dat betutteling en een beperking van de vrije keuze. Volgens Floris de Graad, directeur van de Nederlandse Vegetariërsbond wordt de keuzevrijheid juist vergroot door een ruimer aanbod van lekkere vegetarische maaltijden. Momenteel eten meer dan vijf miljoen mensen één of meerdere keren per week vegetarisch. ‘Er is dus een behoefte.’

Inmiddels is op initiatief van de PvdA, D66, PvdD, GroenLinks en de Haagse Stadspartij besloten om in de Haagse bedrijfsrestaurants EatGreen at work in te voeren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van het informatiemateriaal van de campagne.

Reageer op dit artikel