nieuws

KHN: Hogere accijns schiet doel voorbij

Horeca

Een mogelijke accijnsverhoging op zwak-alcoholische dranken schiet z’n doel voorbij. Dat stelde Koninklijk Horeca Nederland (KHN) onlangs tijdens een openbare hoorzitting over de ontwerp-Alcoholnota van Minister Borst van Volksgezondheid.

Volgens KHN leidt een accijnsverhoging niet tot een beperking van overmatig alcoholgebruik. In landen waar de verhoging al is doorgevoerd, is hij contraproductief gebleken, zo stelde de organisatie. Het gevolg van een accijnsverhoging is een vlucht in de illegaliteit. Bovendien zijn alle consumenten de dupe van een dergelijke maatregel, aldus KHN.
De ondernemersorganisatie zou het beter vinden indien dezelfde fiscale regels gaan gelden voor niet-commerciële verstrekkers als voor de reguliere horeca. De drankproblematiek is bij die verstrekkers immers dezelfde, zo stelde KHN, en de prijzen liggen er altijd op ‘happy-hourniveau’.

Strafbaar
KHN vindt bovendien dat de eisen op het gebied van sociale hygiëne ook moeten gelden voor sport- en culturele instellingen. De organisatie wees er tijdens de hoorzitting ook op dat er een plan van aanpak moet komen voor het opheffen van gedoogsituaties waar het gaat om illegale tent- en schuurfeesten. Ten aanzien van het kabinetsstandpunt over het stimuleren van veilig uitgaan vindt KHN dat naast de ondernemer ook de (te) jonge en de oudere (roekeloze) koper van alcoholhoudende dranken strafbaar gesteld moeten kunnen worden.

Reageer op dit artikel