nieuws

Veerman had touwtjes in handen

Horeca

Café-eigenaar Jan Veerman bemoeide zich zelf met het ophangen van de kerstversiering in café De Hemel. Volgens barkeeper R. Schilder, die op de rampzalige avond dienst had, bepaalde Veerman met het blote oog hoe hoog de versiering moest komen te hangen.

De 21-jarige Schipper was één van drie getuigen die woensdag 12 december voor de rechtbank in Haarlem zijn gehoord in een civiele letselschadezaak die de slachtoffers van de nieuwjaarsbrand hebben aangespannen. De twee andere getuigen die gehoord werden, wilden niets zeggen over de gebeurtenissen op de avond van de brand. Net als vader Jan maandag beriep de 25-jarige Laura Veerman zich op het verschoningsrecht, omdat haar vader partij is in de zaak en zij ook verdachte is in het gerechtelijk vooronderzoek door het Openbaar Ministerie (OM).

De 34-jarige bedrijfsleider John Veerman, geen familie, was volgens zijn raadsman J. Sjöcrona te emotioneel bij de zaak betrokken om het verhaal opnieuw op te moeten rakelen. Aangezien de man ook verdachte is in de strafzaak van het OM is zijn verzoek gehonoreerd.

Volgens barman Schilder verschilde de kerstversiering zoals het tijdens de brand hing, niet van voorgaande jaren of van die bij de andere horeca in Volendam. Schilder wist niet of Veerman vorig jaar december een brief van de gemeente had ontvangen waarin werd gewezen op het brandgevaar van kerstversiering en maatregelen om dat tegen te gaan. ‘Als hij die heeft gekregen, had hij vast wel actie ondernomen.’

Zelf heeft de barman niet gezien hoe de brand is ontstaan. Wel heeft hij iemand vanuit zijn ooghoeken met sterretjes zien zwaaien. Het was volgens hem een fabeltje dat vanachter de bar sterretjes zouden zijn uitgedeeld. Schilder raakte zelf zwaargewond bij de brand, maar werkt inmiddels weer als barkeeper. ‘Maar ik zou zo weer voor Jan Veerman aan de slag gaan. Schrijf dat maar op, want het is wel goed om iets goeds over Jan te zeggen.’

Volgens letselschadeadvocaat L. Louwerse, die de slachtoffers vertegenwoordigt, gaf de verklaring van Schilder aan hoe zeer Veerman de touwtjes in handen had. Zijn collega J. Beer was niet verbaasd over het zwijgen van de twee bedrijfsleiders. ‘Wij stellen de getuigen in de gelegenheid tot het beantwoorden van vragen. Ze bepalen zelf of ze daar wel of geen gebruik van maken. De vragenlijsten worden aan het dossier toegevoegd en het is straks aan de rechter om te bepalen hoe hun zwijgen wordt beoordeeld.’

De verhoren gaan donderdag 13 december verder met een ambtenaar en oud-wethouder van de gemeente Edam-Volendam. In totaal worden negen betrokkenen gehoord in de letselschadezaak.

Reageer op dit artikel