nieuws

Gele tomaten nog weinig in trek

Horeca

De rode tomaat is ingeburgerd in de Nederlandse horecakeukens. De gele variant is ruim voorhanden in de groothandels, maar de kleur lijkt veel koks van aankoop af te houden.

Gele tomaten nog weinig in trek

‘We hebben hem bijna altijd op voorraad, maar we verkopen hem een stuk minder dan de rode’, vertelt Paul Kolls van de groenteafdeling van ISPC in Breda. Het assortiment gele tomaten van deze grossier bestaat uit drie varianten: cherry, tros en de ‘gewone’. De kiloprijs ligt circa twee gulden hoger dan de rode, volgens de ISPC-medewerker. Gele tomaten zijn volgens Kolls vooral rauw te gebruiken in bijvoorbeeld salades. Koken of pureren voor in een soep is geen geliefde verwerkingsmethode. ‘Gele tomatensoep vinden velen geen gezicht.’

Bert Schöttelndreier van VEN heeft dezelfde ervaring: ‘Een Nederlander denkt bij een tomaat aan rood en niet aan geel.’ De kwaliteit van de gele tomaten is volgens hem vergelijkbaar en goed. Het zuurgehalte is anders dan de rode. Ook hij meent dat de gele kleur veel koks afschrikt om de tomaat te kopen en te verwerken in gerechten.