nieuws

Michelin zet Jalhaij op voorsprong

Horeca

Michelin heeft een tweede ster toegekend aan restaurant Vermeer van hotel Barbizon Palace in Amsterdam. Vermeer is het domein van de getalenteerde chef-kok Pascal Jalhaij die vorig jaar z’n eerste ster binnensleepte. Nog nooit wist een chef-kok in de Benelux de Franse bandenfabrikant zo snel te overtuigen van z’n superieure kwaliteit.

‘Jalhaij levert uiterst creatief werk en weet magnifieke smaken te creëren’, aldus Michelin in het persbericht dat de editie 2003 van de De Rode Gids voor de Benelux begeleidt.

Pijnlijk nieuws voor Fons van Groeningen van Kaatje bij de Sluis in Blokzijl die na tien jaar z’n tweede ster in moet leveren. De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht is hetzelfde lot beschoren. Restaurateur Jan de Wit deed de zaak vorig jaar over aan Carole Hulsebos die Erik de Boer als chef-kok aantrok. Goed genoeg voor één ster dus.

Oudgediende Jacob Jan Boerma van De Nederlanden, die recentelijk in Vaassen restaurant De Leest begon, is vlot door Michelin bediend en prijkt in de gids met een Michelinster. En ook André van Doorn, bekend van De Hoefslag in Bosch en Duin en het huwelijksmaal van Maxima en Alexander en vorig jaar voor zichzelf begonnen, mag zijn Kasteel Heemstede in Houten een zaak met een ster noemen.

De verhuizing van Onder de Boompjes in Overloon naar Kasteeltje Hattem in Roermond heeft geen nadelige gevolgen had. Het bedrijf behoudt z’n ster. Het vorig jaar geopende restaurant Apicius van cuisinier Gaylord de Winter in Castricum staat dit jaar voor het eerst in de gids en is meteen al bekroond met een ster.

Ook Chapeau in Bloemendaal en La Vilette in Rotterdam hebben een Michelinster gekregen. Johan van Groeninge die zijn zaak de Egelantier in Hilvarenbeek in het najaar van 2002 inruilde voor restaurant Avant Garde in het PSV-stadion Eindhoven heeft z’n ster niet kunnen behouden. Ook het groot paradijs in Middelburg en ’t Ganzenest in Den Haag raakten hun ster kwijt.

Reageer op dit artikel