nieuws

Studenten dringen aan op samenwerking en promotie

Horeca

Als we het onderzoeksrapport van drie studenten van de Hotelschool in Den Haag moeten geloven, is Den Haag de tweede culinaire stad van Nederland. Maar het kan beter: toprestaurants moeten samenwerken en Den Haag promoten. Richt een horecaplatform op en maak van Den Haag de ‘culinaire koningsstad van Nederland’, adviseren de jonge onderzoekers.

Studenten dringen aan op samenwerking en promotie

De drie studenten Sofie van Aalten, Willem Jan Romeijn en Anne Tak , zijn niet over een nacht ijs gegaan. Ze presenteerden op 9 juli niet alleen hun onderzoeksrapport maar geven hierin ook concrete aanbevelingen. Zoals het oprichten van een platform met de naam ‘De gastheren van Den Haag’, suggesties voor de samenstelling hiervan, frequentie van bijeenkomsten en het advies om een Haags culinair evenement te organiseren. Wethouder Bruins van Den Haag is vol lof, als hij het eerste rapport in ontvangst neemt. ‘Hiermee durf ik het gesprek aan te gaan met de restaurateurs.’

De gemeente dacht dat er niet genoeg ‘betere restaurants’ in Den Haag waren en gaf de studenten de opdracht dit te onderzoeken. Navraag onder restaurateurs en gasten, bewees volgens de studenten het tegendeel. Ze betitelen Den Haag als tweede culinaire stad van Nederland, na Amsterdam.

Marcel van der Kleijn, chef-kok en eigenaar van Calla’s vindt Den Haag geen culinaire stad. ‘Mensen komen niet naar Den Haag om culinair te genieten, wel naar Calla’s.’ Zijn restaurant had net zo goed ergens anders kunnen staan.Calla’s is een van zeven toprestaurants uit Den Haag en omgeving die bij het onderzoek betrokken zijn. Volgens het advies van de studenten moeten deze zeven restaurateurs het voortouw nemen bij het oprichten van een platform en Den Haag als ‘culinaire koningstad van Nederland’ promoten. Patrick van Zuiden, mede-eigenaar van restaurant Savarin in Rijswijk gelooft niet in samenwerking tussen Haagse collega’s. ‘Ik ben al lid van Les Jeunes Restaurateurs en spreek vaak collega’s uit het hele land. Overleg met vakgenoten in de buurt ligt gevoeliger.’

Voorzet
De gemeente Den Haag geeft tijdens de presentatie van het rapport alvast een voorzet voor promotie van de Haagse horeca. Wethouder Bruins geeft Van der Kleijn het eerste exemplaar van een restaurantgids over Den Haag en omstreken. Wat betreft de aanbeveling voor het organiseren van een culinair evenement gloort er ook hoop: op 27 en 28 september organiseert The Food & Wine Association het gastronomische festijn Proeven & Genieten Den Haag.

Reageer op dit artikel