nieuws

Weer Amsterdams café van Sjoerd Kooistra failliet

Horeca

Het Amsterdamse café De Heineken Hoek is failliet. Het café is gesloten op last van de curator, meldt een briefje op de deur. De drankgelegenheid is van de Groningse horecaondernemer Sjoerd Kooistra. Volgens het uittreksel uit het handelsregister van de Kamer van Koophandel en Fabrieken werkten er 62 mensen.

Weer Amsterdams café van Sjoerd Kooistra failliet

De Heineken Hoek was een populair café op het Leidseplein. Volgens het uittreksel was de kroeg ongeveer een jaar open onder de huidige leiding. Het café zelf bestaat al heel lang.

Kooistra raakte in opspraak door de faillissementen van zijn pachters. Onlangs stelde de rechtbank in Assen hem aansprakelijk voor de schuld van een van zijn pachters in Groningen.

De Groninger heeft ongeveer tachtig horecazaken. Daarbij zitten bekende namen zoals café Hoppe en Three Sisters in Amsterdam. In andere plaatsen in Nederland heeft Kooistra zaken onder de naam Drie gezusters.

Kooistra koopt cafés en verbouwt ze dan van boven tot onder. In veel gevallen verhuurt hij de zaken vervolgens tegen een percentage van de omzet. Verschillende pachters van Kooistra gingen failliet. De fiscus, uitkeringsinstanties en andere schuldeisers hebben vaak het nakijken. Een van de bekende zaken die onlangs failliet ging was de Oesterbar in Amsterdam.

Naar aanleiding van geruchten op het opzettelijk failliet laten gaan van horecabedrijven stelde burgemeester Cohen van Amsterdam in februari een onderzoek in. Het personeel van de Oesterbar stelde dat Kooistra het bedrijf expres failliet had laten gaan om zonder duur personeel een doorstart te kunnen maken. De exploitanten van de Oesterbar zeiden dat de bar door de slechte economie in de schulden was geraakt.

Reageer op dit artikel