KHN: TVL alsnog uitgekeerd binnen drie weken

KHN: TVL alsnog uitgekeerd binnen drie weken

Horecaondernemers kunnen alsnog op korte(re) termijn beschikken over hun TVL-uitkering. Onder druk van een hoger beroep en 19.000 bezwaarschriften heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vrijdagmiddag 19 maart een uitbetalingsregeling medegedeeld.

De RVO, die de uitbetaling van de TVL uitvoert, had eind februari medegedeeld dat zij de betaling met maximaal 16 weken zou uitstellen, omdat zij haar systemen niet op tijd op orde had. Daarop stapte KHN naar de rechter.

Vaststellingsverzoek aan 90 procent ondernemers

Onder druk van een hoger beroep en 19.000 bezwaarschriften heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) vrijdagmiddag 19 maart een uitbetalingsregeling medegedeeld: voor donderdag 25 maart stuurt het RVO 90 procent van alle ondernemers een vaststellingsverzoek, zodat er binnen één tot drie weken een besluit én betaling kan volgen.

Het aantekenen van 19.000 individuele bezwaarschriften zou als mogelijke consequentie hebben dat het apparaat van de RVO zou vastlopen, waarop de RVO besloot te kijken naar de mogelijkheden om ondernemers toch zo snel mogelijk de verhoogde TVL-subsidie uit te betalen.

Wat betekent dit voor ondernemers?

Ondernemers kunnen op korte termijn alsnog de uitbetaling van de extra TVL subsidie tegemoet zien. De RVO heeft het volgende medegedeeld:

• De RVO is op 18 maart gestart met de vaststelling van TVL Q4 en zal in de komende dagen de vooraf ingevulde vaststellingsverzoeken naar alle ondernemers sturen die TVL Q4 toegekend hebben gekregen. Daar zit de ophoging van Q4 automatisch bij.
• Voor maandag 22 maart wil de RVO de eerste 30.000 ondernemers hun vaststellingsverzoek hebben gestuurd (ze zijn begonnen dat in tranches te doen, om te voorkomen dat systemen onbereikbaar raken).
• De RVO verwacht voor donderdag 25 maart 90 procent van alle ondernemers een vaststellingsverzoek te hebben gestuurd.
• Zodra ondernemers die gegevens bevestigen en terugsturen, krijgt gemiddeld 90 procent van de aanvragers binnen 3 weken een besluit én betaling. Vaak gaat dat sneller, ongeveer 60 à 70 procent ontvangt waarschijnlijk binnen 1 tot 1.5 week een besluit en betaling.
• Indien ondernemers in een aanvullende controle vallen en bijvoorbeeld aanvullende bewijsstukken moeten opleveren, zal dit proces langzamer gaan.

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Wij zijn uiteraard diep teleurgesteld en ervaren dit als een uiterst onwelwillend vonnis. Maar we zijn blij dat na onze intensieve inspanningen, we de RVO hebben kunnen bewegen om alsnog tot snellere uitbetaling over te gaan. Dat is ook hoognodig, het water staat veel ondernemers echt tot aan de lippen.'

'Geld zo spoedig mogelijk tegemoet'

KHN zegt dit proces nauwlettend in de gaten houden. Mocht de RVO zich niet aan deze tijdlijn houden, dan ziet KHN zich alsnog genoodzaakt in hoger beroep te gaan en alle 19.000 leden op te roepen een individueel bezwaarschrift in te dienen. KHN zegt de medewerkers van de uitvoeringsinstanties 'dankbaar te zijn voor het harde werk' en waardeert hun inspanningen. KHN gaat er van van uit dat haar leden zo snel mogelijk het geld tegemoet kunnen zien.