Kabinet hoopt begin maart meeste coronamaatregelen af te schaffen

Kabinet hoopt begin maart meeste coronamaatregelen af te schaffen

Het kabinet hoopt begin maart de meest coronamaatregelen af te kunnen schaffen, waaronder het mondkapje en de 1,5 meterregel. Bij grote festivals en evenementen moeten mensen een negatieve test kunnen laten zien.

Het kabinet wil wel eerst van het Outbreak Management Team (OMT) horen of de versoepelingen van coronamaatregelen verantwoord zijn.

Eind deze maand zouden mogelijk al nachthoreca, festivals en ongeplaceerde evenementen open kunnen voor mensen die negatief getest zijn. Verdergaande stappen worden, als de deskundigen dat verantwoord achten, waarschijnlijk dan begin maart doorgevoerd. Mogelijk worden deze versoepelingen aangekondigd op de coronapersconferentie van 8 maart, maar zeker is dat niet.

Coronamaatregelen: versoepeling openingstijden

Eerder op de dag werd al bekend dat het kabinet volgende week de openingstijden voor de horeca, theaters en bioscopen wil verruimen. Over het precieze tijdstip van sluiting wordt nog overlegd. Deze bedrijven moeten momenteel om 22.00 uur dicht. Ook zouden klanten niet meer te hoeven zitten en zou de 1,5 meterregel hier verdwijnen. Daardoor kunnen weer veel meer klanten en toeschouwers worden ontvangen in de horeca en cultuursector.

Terrassen weer open op het Vrijthof in Maastricht. Foto: Marcel van Hoorn. coronamaatregelen

Verder verdwijnt dan volgens bronnen ook het advies om thuis te werken. Het huidige advies geldt sinds 26 november. Ook wordt volgende week waarschijnlijk bekendgemaakt dat de beperking om thuis maar vier mensen te mogen ontvangen wordt geschrapt.

Kans 'echt wel groot'

Het kabinet is 'voorzichtig optimistisch' over de ziekenhuisopnames. Die blijven beperkt ondanks de enorme aantallen positieve besmettingen met het omikronvirus. 'Het aantal besmettingen is heel erg hoog, maar gelukkig valt naar verhouding de druk op de zorg heel erg mee', zei minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid woensdag.

Het kabinet wilde op versoepelingen niet vooruitlopen. Premier Mark Rutte zei woensdag wel dat de kans 'echt wel groot' is dat er versoepelingen mogelijk zijn. Vrijdag komt het OMT weer bijeen. Ook in andere Europese landen worden deze dagen vergaande versoepelingen aangekondigd. Zo verwacht de Belgische 'coronaminister' Frank Vandenbroucke dat volgende week vrijdag bijna coronamaatregelen zullen worden ingetrokken in België.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.