nieuws

Miljoenenclaim na hostelbrand

Hotel

Nabestaanden van rugzaktoeristen die zes jaar geleden omkwamen door een hostelbrand in het Australische Queensland, eisen miljoenen euro’s schadevergoeding. Het gaat om claims voor financiële en immateriële verliezen, aldus de advocaat van tien van de vijftien families zondag.

Miljoenenclaim na hostelbrand

Onder de slachtoffers waren ook twee jonge Nederlanders. De claims volgen op het gerechtelijk vooronderzoek dat vorige week is afgerond. De families van de Nederlandse, Australische, Britse, Japanse en Koreaanse slachtoffers woonden de zitting de hele week bij.

Het onderzoek voor de rechtbank in Childers was ingesteld om vast te stellen of de Australische autoriteiten ook verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor de verwoestende brand in het plaatsje driehonderd kilometer ten noorden van Brisbane.

Uit het onderzoek bleek dat in het Palace Backpacker Hostel geen brandinspectie had plaatsgevonden. Ook was het brandalarm uitgezet, waren ramen afgesloten met tralies en uitgangen geblokkeerd.

Toch was dit voor de rechter geen reden om de Australische autoriteiten en de eigenaren en het management van het hostel te vervolgen. De brandstichter, de Australische fruitplukker Robert Paul Long, is in 2002 veroordeeld tot levenslang voor moord.

De afwikkeling van de schadevergoeding staat voor het eind van het jaar op de rechtbankrol. De families van de slachtoffers hopen zonder tussenkomst van de rechter tot overeenstemming te komen met de eigenaren van het hostel, de lokale overheid en de regering van Queensland.

Reageer op dit artikel