nieuws

Roep om classificatiesysteem saunabranche

Hotel

Binnen de saunabranche groeit de belangstelling voor een classificatiesysteem, naar het voorbeeld van de Michelinsterren bij restaurants. Dat moet vooral een onderscheid maken tussen sauna’s met veel en minder faciliteiten.

Roep om classificatiesysteem saunabranche

Marc Sanders, voorzitter van de Thermen & Beauty Group en bestuurder van de sector Toerisme, Recreatie, Sport en Cultuur van Koninklijke Horeca Nederland, meent dat er ‘echt iets moet gaan gebeuren’. Saunabedrijven zijn volgens hem nu te veel bezig elkaar te beconcurreren. ‘Dat gaat gepaard met allerlei acties, zoals twee entrees voor de prijs van één.’

Voor de klant lijkt dat allemaal erg aantrekkelijk, maar de bedrijven maken zo weinig winst dat ze ook niet meer investeren. Volgens Sanders heeft de branche inmiddels wel belangstelling voor een dergelijke classificatie. ‘Een bedrijf met drie sterren heeft misschien minder faciliteiten dan een bedrijf met vijf sterren, maar hoeft kwalitatief niet slechter te zijn’, aldus Sanders.

Eigenaar Gert van der Steen van de Veluwse Bron in Emst wil veel verder gaan. Hij pleit voor een sterrensysteem dat sauna’s ook beoordeelt op kwaliteit, zodat duidelijk wordt welke wellness- en beautybedrijven voldoen aan de wettelijke eisen. Hij meent dat er een kwaliteitsslag nodig is, omdat er nog een markt openligt.

‘We staan nog niet halverwege qua aanbod in Nederland. De markt groeit nog steeds. Wat dat betreft zouden er nog wel een paar grote sauna’s bij kunnen komen, maar dan moeten we wel professionaliseren, ook in personeel’, zegt Van der Steen.

Reageer op dit artikel