Surplus Zorg & Sociaal Werk
Hoe tapwedstrijden een nieuwe generatie de horeca binnen trekken
Bier tappen is vakwerk. En vakwerk is ervaring. Daarom is het zo verrassend dat uitblinkers in het ambacht uit onverwachte hoek komen.

Bier tappen is vakwerk. En vakwerk is ervaring. Daarom is het zo verrassend dat uitblinkers in het ambacht uit onverwachte hoek komen.

Aan de Wijnhaven in Rotterdam openen ondernemers Ahmed Balari en Rob Schipper een nieuw hoofdstuk binnen hun succesvolle By Ami-concept. By Ami Café richt zich niet op het bekende all day dining, maar volledig op de dag. Balari: 'We merkten dat lunches en borrels overdag hard groeit. Daarom wilden we een plek bouwen die dat helemaal faciliteert: lunch, brunch en borrel in één, inclusief beleving.'

Nu de belangrijkste gastronomische gidsen in Nederland zijn gepresenteerd, is het tijd om de balans op te maken. Welke restaurants scoren gemiddeld het beste? Misset Horeca presenteert de Superlijst 2025, waarin liefst 261 restaurants zijn opgenomen.

Het is iets van alle tijden: generaties die botsen of elkaar niet begrijpen. Hoe moet je als horecaondernemer nou omgaan met Gen Z-ers? Generatie Z-expert Laura Bas geeft antwoord.

Fine dining dood? Natuurlijk niet. De jonge chefs en ondernemers Koen van Weert (33) en Yuki Lee (37) bouwen hun restaurant De Cuijt in Mierlo vanaf de grond op. En met succes. 'Ik denk dat onze stijl een beetje vrouwelijk is.'

Vijf jaar geleden, in coronatijd, opende de toen 23-jarige Wouter Brandsema zijn eigen bistro in Leeuwarden. De timing kon nauwelijks slechter: vlak na de opening moesten de deuren weer dicht en overheidssteun kreeg hij niet. Toch hield hij vol. 'Als je aan het begin hard valt, wil je ook keihard weer klimmen', zegt hij. Nu is Bistro Aragosta een vaste waarde in de stad en kon Brandsema zelfs het pand kopen.