Geen ster: dubbele gevoelens bij Mart Scherp

Geen ster: dubbele gevoelens bij Mart Scherp

Mart Scherp van restaurant Scherp in Middelburg heeft 'dubbele gevoelens' bij het nieuws dat zijn bedrijf geen Michelinster heeft gekregen maar kan er mee leven. 'Het is goed zo.' Scherp raakte begin deze maand zijn Bib Gourmand kwijt.

Na het verlies van de Bib Gourmand werd Scherp door meerdere collega’s en pers getipt als kanshebber op een Michelinster. ‘Iedereen maakt je gek, maar ik ben niet verbaasd dat we hem niet hebben gekregen.

Drempel

Scherp vervolgt: 'Persoonlijk zie ik een ster als een bekroning van je werk maar zakelijk gezien, ligt het hebben van een ster moeilijk.’ In Zeeland wordt een ster volgens Scherp geassocieerd met ‘duur’ en kan de beloning zakelijk gezien ook een drempel opwerpen.

‘En het is bij ons bij Restaurant Scherp in Middelburg niet zo dat 85 procent van de gasten uit België komt, zoals bij de sterzaken in Zeeuws-Vlaanderen wel het geval is.

Werner Loens

Zijn bezwaren tegen de komst van de ster op dit moment, heeft de chef-kok ook aan Michelin gecommuniceerd. ‘Ik heb met Werner Loens gesproken over het verlies van de Bib. Met een andere inspecteur die hier was, heb ik over een eventuele ster gesproken. Daar begon die man zelf over. Ik heb aangegeven dat bij gasten drempelvrees kan bestaan voor een sterzaak. Mij werd verteld dat de bezwaren in het rapport zouden worden opgenomen.’

De Zeeuwse restaurateur is trots dat hij door iedereen werd getipt en dat Michelin heeft aangegeven dat hij op de goede weg is. Dat zorgt voor dubbele gevoelens maar op momenteel kan Scherp ermee leven. ‘Het is goed zo.’