nieuws

Erik de Mönnink van Swarte Ruijter SVH Meesterkok

Restaurant

Erik de Mönnink is toegetreden tot het gezelschap van SVH Meesterkoks. De chef-kok van restaurant-hotel De Swarte Ruijter in Holten legde zijn Meesterproef vrijdag 5 oktober met succes af onder het toeziend oog van de examinatoren Marc van Gulick en Onno Kokmeijer en Carsten Klint namens SVH.

Erik de Mönnink van Swarte Ruijter SVH Meesterkok

‘Twee jaar geleden las ik in de Misset een stukje over de SVH Meesterkoktitel en het traject er naartoe’, licht Erik de Mönnink van restaurant-hotel De Swarte Ruijter in Holten toe waarom hij ertoe overging de prestigieuze titel te halen. ‘Ik voldeed feitelijk aan alles wat moest en nodig was, en dat was voor mij de reden ervoor te gaan.’

Titel bevestiging voor het vak

Voor De Mönnink is de Meestertitel vooral een bevestiging voor het feit dat hij bezig is met zijn vak. ‘ Vroeger wilde ik een eigen zaak of de Meesterkoktitel. Nu heb ik ze allebei. Ik ben iedere dag bezig met mijn vak, deze titel is daarvan voor mij de bevestiging.’

De Meesterproef werd vrijdag 5 oktober afgenomen in zijn restaurant in Holten. De Mönnink: ‘De jongens in de keuken waren erg zenuwachtig. Zij hebben het super gedaan en verdienen een groot compliment.’

Om 9.30 uur was de ontvangst van de ‘examencommissie’, rond middernacht hoorde De Mönnink dat hij de proeve van bekwaamheid naar tevredenheid van de jury had uitgevoerd. De inauguratie gaat naar verwachting plaatsvinden in januari.

De Zwarte Cross

De Mönnink was afgelopen zomer actief op de Zwarte Cross in het Achterhoekse Lichtenvoorde. Tijdens het driedaagse festival exploiteerde hij samen met collega Rik Jansma van het met één Michelinster bekroonde Basiliek in Harderwijk restaurant Le Carburateur.

‘Het was een regelrechte hit. Volgend jaar gaan we het nog mooier maken, en op een hoger niveau’, aldus De Mönnink. ‘De bezoekers van de Zwarte Cross vormen echt een heel brede doelgroep en zijn een mooie afspiegeling van de samenleving.’

‘Eindelijk iemand die laat zien dat eten op niveau niet stom hoeft te zijn, is het mooiste compliment dat we hebben gekregen’, vervolgt de chef-kok. ‘We ontvingen bezoekers die voor de volledige tien gangen gingen, en gasten in een cross-shirt die kreeft bestelden.’

De Swarte Ruijter in Holten is aangesloten bij Jeunes Restaurateurs d’Europe en Quality Lodgings en in het bezit van een Bib Gourmand.

Reageer op dit artikel