nieuws

Michelin probeert actieweken te mijden

Restaurant

Michelin probeert restaurantinspecties zoveel mogelijk buiten actieweken als Dining with the Stars en Restaurant Week te houden. Meedoen aan actieweken en het uitvoeren van nevenactiviteiten om de omzet op peil te houden, spelen geen enkele rol bij de beoordeling van Michelin. Dat zegt Werner Loens, hoofdinspecteur van Michelin Benelux in een vraaggesprek met Misset Horeca.

Michelin probeert actieweken te mijden

Voorwaarde is volgens Loens wel dat de geboden kwaliteit constant moet zijn. Het mijden van actieweken betekent niet dat er tijdens die weken niet wordt geïnspecteerd. Het komt soms voor dat een reservering gelijk valt tijdens een actieweek. Loens zelf overkwam dat ook. ‘Dan inspecteren we natuurlijk wel’, aldus Loens.

Restaurants hoeven geen angst te hebben voor sterverlies door deelname aan actieweken. Loens: ‘Wij zijn niet van de politie. We voelen ons de grootste verdedigers van restaurants en als die hun zaak vol krijgen met dergelijke acties, dan vinden wij dat prima. Wij kijken of de kwaliteit goed is. Als dit zo is, dan is het toch prima om voor 35 euro lekker te eten?’.

Loens spreekt van spannende tijden voor Nederlandse restaurants. ‘De economie is wat het is. We zien dat Nederlandse chefs heel creatief zijn. Ze werken met minder luxe producten en proberen minder prijzig over te komen. Ze prikkelen gasten om meer hun kaart te laten ontdekken’, aldus Loens.

Uit onderzoek van Misset Horeca blijkt dat topchefs meer aan nevenactiviteiten zijn gaan doen om hun omzet op niveau te houden. ‘Prima toch. Nogmaals, wij zijn geen politie. Het gaat ons om de kwaliteit tijdens de inspecties. Wij vinden het niet vervelend wanneer koks veel op televisie komen en daarbij wordt gezegd dat het om een sterrenkok gaat. Dan voelen we ons gevleid’.

Loens is minder te spreken over het initiatief van Rising Stars, waarbij DiningCity een actieweek houdt voor de in hun ogen honderd kanshebbers op een Michelinster. ‘Ze scheppen verwachtingen en verdienen geld over onze rug. Daar ben ik niet echt blij mee. Maar wie ben ik? Voor de duidelijkheid: we werken niet met ze samen’.

TipLees Misset Horeca van 19 oktober voor resultaten van een onderzoek onder de honderd beste restaurants van Nederland.

Reageer op dit artikel